Foto: Gerard van Warmerdam

Burgemeester wil vuurwerkvrij Zoetermeer

Burgemeester gaat lobbyen

Zoetermeer - Burgemeester Aptroot wil dat er een algemeen vuurwerkverbod in Zoetermeer komt. Dit heeft hij in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd.

Vorig jaar riep Aptroot al op om rotjes en vuurpijlen te verbieden. Nu wil hij een stap verder gaan en pleit hij voor een algeheel vuurwerkverbod.

Daags na de nieuwjaarsviering laat Aptroot weten dat een algeheel vuurwerkverbod alleen kan als ook Den Haag haar verantwoordelijkheid neemt. "Ik doe dan ook een dringend beroep op de Tweede Kamer en het Kabinet om met een algeheel vuurwerkverbod te komen", aldus Aptroot.

"Wij kunnen in Zoetermeer de verkoop en het afsteken van vuurwerk wel verbieden maar als in de plaatsen om ons heen er geen verbod is, dan werkt het niet." De burgemeester zegt toe een stevige lobby te houden bij minister Grapperhaus, de andere bewindslieden en de Tweede Kamerleden.

Aptroot staat niet alleen in zijn roep om een algeheel vuurwerkverbod. Ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam kondigde deze week een vuurwerkverbod aan. Ook elders in Nederland zijn gedeeltelijke vuurwerkverboden. De burgemeesters zien ieder jaar veel ongeregeldheden en vuurwerkslachtoffers.

De uitspraak van burgemeester Aptroot is koren op de molen van Jordy Boerboom, fractievoorzitter van GroenLinks. "Wij pleiten hier al jaren voor. Natuurlijk vond ik als klein jongetje vuurwerk ook mooi, maar als je ziet wat voor overlast het geeft en hoeveel schadelijk stoffen er vrij komen, dan wordt het tijd om het anders te doen. Wij gaan zo snel mogelijk een agenderingsverzoek in de gemeenteraad doen." Boerboom is wel een voorstander van centrale vuurwerkshows. "Maar consumentenvuurwerk daar willen we van af."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden