Door de brand op de Industrieweg zijn verschillende bedrijfspanden volledig in de as gelegd.
Door de brand op de Industrieweg zijn verschillende bedrijfspanden volledig in de as gelegd. (Foto: Robbert Roos)

Brand Industrieweg heeft enorme impact (update)

Robbert Roos

Veel gedupeerden

In de nacht van 1 januari heeft een grote brand meerdere bedrijfspanden aan de Industrieweg verwoest waaronder een oudijzer en metaalhandel, en een vestiging van Shurgard. De schade is enorm en de getroffen panden kunnen dan ook als verloren worden beschouwd. Door de brand in het pand van Shurgard zijn zo'n 900 units verloren gegaan en veel mensen persoonlijk gedupeerd.

Zoetermeer - Op donderdag 2 januari is de brandweer nog altijd bezig met het nablussen en is het industrieterrein voor het grootste gedeelte afgesloten. Langs de afzettingen staan nog steeds veel belangstellenden te kijken naar de rokende overblijfselen. De oudijzer en metaalhandel is een bekend Zoetermeers bedrijf wat al lang in onze stad gevestigd is. Het Shurgardfilliaal behoort tot een van de grotere vestigingen in ons land. Iedereen in de stad lijkt wel een van de getroffenen te kennen. De impact van deze brand is dan ook groot. Burgemeester Charlie Aptroot draait tijdens Oud & Nieuw steevast de nachtdienst mee met brandweer en politie. Hij is in de nacht dan ook snel ter plaatse als de brand uitbreekt. Op zijn social media-accounts laat hij weten erg met de getroffen ondernemers en de mensen die spullen in de opslag hadden mee te leven. "Dit is heel heftig." Als de redactie van 't Streekblad op donderdag enkele getroffen stadsgenoten spreek blijkt hoe ernstig sommigen mensen getroffen zijn. De ouders van Simone wonen tijdelijk bij haar in, in afwachting van de verhuizing naar hun nieuwe woning. "Twee koffers met kleren en een kledingrekje is alles wat ik nog heb", vertelt Anne-Miek Jetzes. "In december zijn we voor een paar weken bij onze dochter ingetrokken. Eind januari krijgen we de sleutel van onze nieuwe woning. Tot die tijd konden we gebruik maken van haar zolder. Dat leek een prima oplossing. Twee koffers met kleding voor die paar weken bij haar en de rest van onze spullen netjes opgeslagen bij Shurgard. Dat is nu allemaal weg", vertelt ze emotioneel. "Het is zo onwerkelijk. Elke keer schiet me weer iets te binnen wat je kwijt bent. De fotoalbums, dierbare herinneringen; alles is weg."


Crowdfunding

Wendy heeft twee vrienden die door de brand alles kwijtgeraakt zijn. Om hen te helpen is ze twee crowdfundingsacties gestart. "Wat voor velen moet beginnen als de start van iets nieuws is voor twee van mijn vrienden gestart als een ramp: complete inboedel, persoonlijke spullen en herinneringen zijn verwoest", schrijft ze op haar Facebook account. Mark Hoeberichts is net terug van een mooie reis door Thailand. Omdat hij 4 januari de sleutel van zijn nieuwe woning krijgt stonden zijn spullen in de opslag. "Alles is weg", laat hij weten. "Ik heb een verplichte verzekering afgesloten die bepaalde materiele zaken dekt. Mijn oma was erg creatief met haar handen. Dingen die zij gemaakt heeft en andere erfstukken van mijn opa zijn niet in waarde uit te drukken. Dat die nu weg zijn is moeilijk te bevatten." Ook de hoogzwangere Santousha Ferrol had veel spullen opgeslagen omdat ze tijdelijk bij haar moeder woonde en haar verzorgde. Die overleed afgelopen november. Aanstaande zaterdag zou Santoucha verhuizen naar haar nieuwe woning. Als wij haar spreken is ze net in haar nieuwe woning. "Ik denk steeds daar kan ik dit neerzetten en daar zou dat leuk staan, maar dan besef ik weer dat alles weg is. Het is zo onwerkelijk. Ik heb al zoveel gehuild dat ik nu gewoon geen tranen meer heb." Het ergste is het verlies van dierbare brieven van haar overleden vader. Die zijn onvervangbaar." Ook zij is erg geraakt door de actie van Wendy. "Heel bijzonder dat dit gedaan wordt." (De link van de campagne voor Santousha klik hier De link van de campagne voor Mark Klik hier  )

Ook alleenstaande vader Maurice van den Berg is getroffen en hierbij al zijn spullen kwijtgeraakt, extra pijnlijk is dat hierbij ook spullen van zijn overleden dochter en broer zaten en veel foto's met emotionele waarde. Maar ook spullen van zijn andere dochters zoals speelgoed, knuffels en kleding is hij door de brand verloren. Maurice is zich ervan bewust dat hij de spullen niet meer terug krijgt, maar wil voor zijn dochters graag een nieuwe start. Daarom is hij een doneeractie gestart op GoFundMe. Klik hier  om hem te steunen.

Zakelijk

Fotograaf Jan-Evert Zondag is al jaren klant bij de verhuurder van de opslag. Eerst bij City-Box en later bij Shurgard. "De spullen liggen er droog en voor je gevoel veilig opgeslagen. Ik heb met een paar collegafotografen net een nieuwe ruimte gehuurd die we nog aan het inrichten zijn. Daarnaast heb ik een ruimte waarin ik, na het overlijden van mijn ouders, spullen uit mijn ouderlijk huis had opgeslagen zoals schilderijen en andere memorabilia. Die zijn niet te vervangen of in waarde uit te drukken." Als professioneel fotograaf bezit Zondag een groot archief fotonegatieven en zo'n 20.000 dia's. "Die wilde ik net gaan digitaliseren. Door deze brand ben ik nu waarschijnlijk alles kwijt van mijn studententijd tot nu toe." Als trouwe klant is Jan-Evert erg te spreken over Shurgard. "Veiligheid wordt je door hen erg op het hart gedrukt. Zo mogen er geen gevaarlijke stoffen worden opgeslagen en mag je in je gehuurde unit ook niet zagen of boren om vonkvorming te voorkomen. Maar wie verwacht er nu dat zo'n pand getroffen wordt door een overslaande brand die elders is begonnen? Als ik er aan denk overheerst nog steeds het gevoel van totale verbijstering."

Shurgard
Self-Storage Shurgard wil haar klanten graag een zorgeloze oplossing bieden voor de opslag voor spullen. Alle vestigingen zijn volledig verzekerd tegen ondermeer natuurrampen. (Voor een volledige omschrijving: Klik hier  ) Daarnaast is het nodig om de opgeslagen spullen zelf te verzekeren tegen verlies of schade. Dit kan met een uitbreiding van de eigen inboedelverzekering voor opgeslagen goederen buiten het eigen huis of een verzekering die aangeboden werd via Shurgard. Hierbij kan een waarde verzekerd worden van € 2499,- t/m
€ 19.999,- Hogere bedragen kunnen met een hoger dekkingniveau aangevraagd worden. Op de website van Shurgard is te lezen dat zo'n verzekeringspolis het verlies of directe schade dekt aan eigendommen in de opslag door o.a.natuurrampen, overstroming en brand. Indien de opslagruimte door een van deze risico's getroffen zou worden kunnen klanten de verzekerde waarde van de opgeslagen bezittingen zoals vermeld op het verzekeringsattest claimen, op voorwaarde dat de bij Shurgard opgeslagen goederen effectief opgeslagen mochten worden en er rekening mee gehouden zal worden dat de verzekerde waarde opgegeven in het verzekeringsattest een maximum vergoeding is die slechts volledig betaald zal worden indien alle polisvoorwaarden vervuld zijn. Klik hier voor de informatie die Shurgard plaatst op haar eigen site. De verzekeringen die door Shurgard per filliaal worden aangeboden worden verzorgd door Marsh. ( Klik hier voor de website van Marsh)

Gemeente Zoetermeer 

De gemeente Zoetermeer heeft een link naar een liveblog op haar homepage staan waarop de meest actuele informatie geplaatst wordt: Klik hier voor de liveblog. 

Inmiddels is bekend geworden dat er in het pand van Shurgard geen werkende sprinklerinstallatie aanwezig was. Shurgard en Veiligheidsregio Haaglanden zijn om een reactie gevraagd. Bij het publiceren van dit artikel was die nog niet beschikbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden