Stephan, met zijn ouders Ina en Peter thuis in Zoetermeer, hoopt dat ook het laatste bedrag kan worden opgehaald. Foto: Robbert Roos
Stephan, met zijn ouders Ina en Peter thuis in Zoetermeer, hoopt dat ook het laatste bedrag kan worden opgehaald. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

'Ik hoop dat ik ook dat laatste stukje nog op kan halen'

Robbert Roos

Benodigde bedrag bijna binnen

Stephan Geertsen is 33 jaar en lijdt al ruim zes jaar aan de slopende ziekte Multiple Sclerose (MS). In 60 landen wereldwijd wordt een bijzondere stamcelbehandeling toegepast die het aftakelingsproces stopt en de kwaliteit van leven op het huidige niveau handhaaft. Om zo'n behandeling mogelijk te maken is Stephan een crowdfundingsactie gestart. Dankzij deze actie kan hij in februari afreizen naar Rusland waar de behandeling plaats zal vinden.

Zoetermeer - We treffen Stephan en zijn ouders Peter en Ina vlak voor de kerstdagen thuis in Zoetermeer. Het aftellen voor de reis naar Moskou is begonnen. 'Ik zie er niet tegenop, maar nu het dichterbij komt voel ik wel de spanning toenemen", vertelt Stephan openhartig. In Moskou zal hij een autologe hematopoietische stamceltherapie (aHSCT) ondergaan, een behandeling die (nog) niet in Nederland toegepast wordt. De behandeling duurt gemiddeld zo'n 30 dagen met een eventuele uitloop naar 50 dagen, afhankelijk van hoe Stephan reageert op de stamceltherapie. Zijn vader en moeder zullen in die periode bij hem zijn en mogen hem 24/7 bezoeken wanneer zij maar willen. Voor hun verblijf in Rusland is wel een visum nodig. Die is 30 dagen geldig. Voor Stephan is een business-visum aangevraagd waardoor hij maximaal 90 dagen in de Russische hoofdstad mag verblijven. Dat had nog even wat voeten in de aarde, maar is gelukkig toch gelukt. Voor de behandeling is in totaal zo'n € 90.000,- nodig. Daarvan is nu zo'n € 75.000,- binnen. "Ik hoop dat ik met mijn crowdfundingsactie ook dat laatste stukje nog op kan halen", geeft Stephan eerlijk toe. Tijdens de behandeling verblijven Peter en Ina in een gehuurd appartement om zoveel mogelijk bij Stephan te kunnen zijn. Toch is er een periode dat bezoek niet mogelijk is. "Eerst worden mijn stamcellen verzameld. Dat duurt waarschijnlijk een á twee dagen. Die worden ingevroren. Daarna krijg ik vier dagen chemo en worden mijn stamcellen weer teruggeplaatst. Daarna wordt ik acht dagen lang volledig geïsoleerd omdat mijn lichaam dan het kwetsbaarst is en de kans op infecties het grootst. Ik zie dan alleen de persoon die mijn kamer schoon komt houden. Ik mag zelfs niet douchen maar moet mezelf in die periode reinigen met een alcoholoplossing." Om de tijd te doden neemt Stephan zijn Nintendo Switch mee. "Daar heb ik leuke spelletjes voor waar ik de tijd wel mee door zal komen." De behandeling is niet geheel zonder risico. "Ik kan andere auto-imuunziektes ontwikkelen en heb een verhoogd risico op kanker. In het gekste geval ga ik dood, maar die kans is gelukkig erg klein", legt Stephan optimistisch uit. "Als mijn vermoeidheid en 'brain-fog' maar verdwijnen. Dan kan ik me weer richten op een 'normaal' leven. Wilt u Stephan helpen? Stort dan een donatie op bankrekening NL23 INGB 00088 17973 t.n.v. Stichting Steun Mijn Strijd (tegen) MS of ga naar website www.smsms.nl Met uw donatie geeft u Stephan en zijn familie weer een toekomst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden