De vrijwilligers Joost  de jager, Helma Santbergen en Ruud Mons zetten zich graag in voor de Voedselbank. Foto: RM
De vrijwilligers Joost de jager, Helma Santbergen en Ruud Mons zetten zich graag in voor de Voedselbank. Foto: RM (Foto: )

Drukke tijden voor Voedselbank

Renate Mamber

Donaties zijn welkom

Het zijn drukke tijden voor Voedselbank Haaglanden in Zoetermeer. In december doneren veel mensen iets extra. De stichting verruimt de openingstijden van het inzamelpunt om alle giften in ontvangst te kunnen nemen en daarna weer uit te kunnen delen. Vrijwilliger Ruud Mons: "Het is leuk om al die blije gezichten te zien."

Zoetermeer - Naast de basale voedingsmiddelen als vlees, brood en groente, komt er in december veel extra's binnen bij de Voedselbank. "Met Sinterklaas bijvoorbeeld Sinterklaascadeautjes van stichting Sintvoorieder1 en banketletters van HABO GWW", vertelt Ruud Mons.

Ruud is een van de zo'n honderd vrijwilligers van Voedselbank Zoetermeer. Elke donderdag zamelen zij spullen in die ze in de middag weer uitdelen via zes uitgiftepunten verspreid over de stad. Vaak zijn ze op andere dagen van de week ook nog met inzamelen bezig. Zeker rond Kerst.

"Rond Kerst krijgen we bijvoorbeeld veel telefoontjes van mensen die hun kerstpakket willen doneren. Ook veel bedrijven hebben kerstpakketten over of bestellen met opzet iets extra", vertelt Ruud. "Speciaal daarvoor verruimen we onze openingstijden en kunnen mensen ook bij de uitgiftepunten kerstpakketten afgeven."

In Zoetermeer zijn op dit moment zo'n 290 gezinnen ingeschreven bij de Voedselbank. "Dat zijn gezinnen die om allerlei redenen moeite hebben om rond te komen", vertelt Ruud. Het pakket van de Voedselbank is bedoeld als aanvulling op de dagelijkse boodschappen. "Het is fijn om voor deze mensen iets te kunnen doen. Ze vertrekken altijd met blije gezichten, dat is leuk om te zien."

Het aanvragen van voedselhulp via de Voedselbank gaat via instanties als maatschappelijk werk, sociale dienst en diaconie. Deze instanties helpen de aanvragers om uit hun moeilijke situatie te komen. Joost de Jager, vrijwilliger en bestuurslid Voedselbank Zoetermeer: "Voor veel mensen is de drempel om naar een hulpverlener te gaan hoog, maar wij zeggen: doe het vooral, want we willen graag helpen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden