Wenskerstballen worden verkocht om eenzame ouderen een fijne dag te bezorgen. Foto: Fred Roland
Wenskerstballen worden verkocht om eenzame ouderen een fijne dag te bezorgen. Foto: Fred Roland (Foto: Fred Roland)

"Taboe op eenzaamheid doorbreken"

Hélène Ouwerkerk

De helft van alle ouderen in Zoetermeer is eenzaam. Dat is gebleken uit cijfers van een onderzoek van de GGD. Het zijn cijfers die wethouder Ingeborg ter Laak zeer raken. Ze verzamelt partners om zich heen om de eenzaamheid te verminderen. "Ik wil niet in een stad wonen waar zoveel mensen eenzaam zijn", aldus Ter Laak.

Zoetermeer - Een van de partners waarmee de wethouder nauw samenwerkt om de eenzaamheid tegen te gaan is Mark Merckens. Ook hij werd een paar jaar geleden geconfronteerd met eenzaamheid toen hij als vrijwilliger mensen naar een diner reed. "Ik had een meneer in de auto die op de terugreis vroeg of ik een keer bij hem langs wilde komen. Hij zag namelijk zo weinig mensen." Het raakte de Zoetermeerder. Daarom zet hij nu voor de tweede keer Magisch Zoetermeer op touw waarbij ouderen even uit hun isolement worden getrokken. Dit door een lunch, bioscoopbezoek of een winkelmiddag. Wie er niet uit wil, krijgt bezoek van een vrijwilliger.

Een goed initiatief. Toch benadrukken Ingeborg Ter Laak en Mark Merckens dat het niet bij een paar weken per jaar kan blijven. "Eerder dit jaar heb ik het initiatief voor de Community tegen Eenzaamheid genomen", vertelt Ter Laak. "Een succes want veel partijen zoals het museum, CKC, en het Stadstheater maar ook kerken en heel veel instellingen sloten zich erbij aan. De bedoeling van de community is dat er activiteiten worden ontplooid die mensen uit het isolement kunnen trekken. De eerste stappen zijn gezet maar uiteindelijk zijn we er nog lang niet. Dat deze community zo door de stad is omarmd doet me wel goed."

Taboe

Zowel Ingeborg ter Laak als Mark Merckens merken dat er een taboe ligt op eenzaamheid. "We richten ons nu op ouderen maar eenzaamheid is onder alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden. We willen eenzaamheid bespreekbaar maken. Het kan echt iedereen gebeuren", zegt Mark Merckens. Of eenzaamheid iets is dat vooral in Zoetermeer speelt, durft Ingeborg ter Laak niet te zeggen. "Het is overal en heeft wellicht iets met de individuele tijdsgeest te maken." Mark Merckens durft het iets sterker neer te zetten. "Ik merk dat Zoetermeerders vaak erg met zichzelf bezig zijn. In dorpen is bijvoorbeeld vaak meer onderling contact. Ik zie het werk van de community als een proces om bewustwording te creëren."

Dat onderlinge contact wil wethouder Ter Laak terugbrengen door het starten met het project 'Lief en Leed'-straat. "We hebben dit gekopieerd naar een Rotterdams voorbeeld. Daar is het een groot succes. Deze pilot is onderdeel van het wijkgericht werken. In de straten die we gaan aanwijzen komt een budgethouder van een lief- en leed-potje. De bedoeling is dat de beheerder om zich heen kijkt en namens de straat een bloemetje bezorgt als dat nodig is. Hierdoor ontstaan er uiteindelijk meer spontane praatje in de straat verbetert de samenhang", aldus Ter Laak. De Lief-en-Leedstraten starten in Oosterheem en Seghwaert als proef. Als het een succes wordt zullen meer wijken en straten volgen.

Voor Ter Laak en Merckens zijn dit de eerste stappen. "We hopen dat er meer initiatieven volgen."

Magisch Zoetermeer

Tot en met 24 december zijn kerstwensballen te koop in de Passage. Met het geld worden activiteiten voor ouderen zoals lunch, filmvoorstelling en winkelmiddag betaalt. Daarnaast kunnen mensen een wens voor een ander indienen. Een aantal wensen worden vervuld. De stand staat in de Passage of ga naar www.magischzoetermeer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden