Vuurwerkvrije natuurgebieden
Vuurwerkvrije natuurgebieden (Foto: )

Verbazing over lijst vuurwerkvrije zones

Noord Aa en Westerpark niet

Inwoners uit Zoetermeer verbazen zich erover dat dit jaar het Westerpark en Noord Aa gebied niet als vuurwerkvrije zone zijn aangewezen.

Zoetermeer - Vorige week liet de gemeente weten dat er dit jaar acht vuurwerkvrije zones komen. Onder andere Balijbos, Burgemeester Hoekstrapark, Buytenpark en het wandelpad langs de Oostkade zijn aangewezen. Dat het Westerpark en het Noord Aa in het lijstje ontbreken, verbaast veel mensen.

Gerrit Fieret laat op Facebook weten: "Ik ben wat verbaasd dat de oevers van het Noord-Aa, of toch in ieder geval het strand, het bos en paden daar, niet aangewezen zijn als vuurwerkvrije zone. Het is een enorm populair uitlaatgebied voor honden (en wandelaars sowieso)." Ook veel mensen ervaren last in het Westerpark.

Om tot de lijst van vuurwerkvrije zones te komen, konden inwoners van Zoetermeer stemmen voor de gebieden. De woordvoerder van de gemeente laat weten dat er op het Westerpark 17 stemmen zijn uitgebracht, op het Noord Aa gebied is 14x gestemd. Het Balijbos kreeg 19 stemmen. "Alle aangedragen locaties zijn verwerkt in een totaaloverzicht. Vervolgens is per wijk bekeken hoe vaak locaties zijn aangedragen. Bij het beoordelen van de aangedragen locaties is kritisch gekeken naar de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het handhaven van de vuurwerkvrije zone. Op basis hiervan is de keuze voor vuurwerkvrije zones op andere locaties dan Westerpark en Noord Aa gevallen. "

Vorig jaar heeft de gemeente na een burgerinitiatief voor het eerst vier vuurwerkvrije zones in natuurgebieden ingesteld. Deze proef was goed verlopen en daarom is nu gekozen om acht gebieden aan te wijzen als vuurwerkvrije zone. Overigens is het verboden om voor 18.00 uur op 31 december vuurwerk af te steken. Hierop wordt overal gesurveilleerd dus ook in de gebieden die niet als vuurwerkvrij zijn aangewezen. Inwoners kunnen overlast melden bij de politie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden