Astrid Amendola in actie tijdens het egel-spel. De kinderen rollen zich op net als een egel. Dat doe je als je een vos tegenkomt bijvoorbeeld... Foto: Simone Langeveld
Astrid Amendola in actie tijdens het egel-spel. De kinderen rollen zich op net als een egel. Dat doe je als je een vos tegenkomt bijvoorbeeld... Foto: Simone Langeveld (Foto: )

"Wat kun jij doen om egels te helpen?" "Je troep opruimen"

Simone Langeveld

Ken je het verhaal van de egel die niet meer uit de Mac Flurry - beker kon komen? Jaarlijks worden nog altijd meer dan honderdduizend egels dood gereden door auto's. Dat blijft ook een probleem. Toch, wat kun kun je doen als je een zwakke of gewonde egel tegenkomt op straat of in de tuin? Dan moet je dit beschermde en inmiddels miljoenen jaren bestaande zoogdier naar Egelopvang brengen of je belt de egelopvang Zoetermeer of de dierenambulance.

Zoetermeer - Maandagmiddag 2 december in de kleuterklas van de Buut kunnen de jongens en meisjes kennismaken met de egel. De informatieve en aansprekende egelles wordt gegeven door Astrid Amendola. Helaas, ze geeft de les voor de op een na laatste keer! "Op 9 december geef ik hier op De Buut echt mijn laatste lesje over egels." Astrid kreeg 14 jaar geleden een enorme passie voor egels en besloot zich in haar vrije tijd in te zetten voor egels bij Egelopvang Zoetermeer. Hier ontwikkelde ze naast de lessen voor het basisonderwijs, de te adopteren hokken voor egels. "Een egel redt het niet altijd, maar een hok dat is altijd heel hard nodig. Je naam op het hok en ik zorg ervoor dat je als adoptant verhalen krijgt over de bewoners van het hokje!" Op dit moment zijn er wel 95 egels in de opvang en zijn er wel zo'n 45 van de ongeveer 100 verzorgingshokken geadopteerd. "Adopteren kan altijd!" Het idee voor deze adoptie-hokken kreeg Astrid tijdens een vakantie op een strand in Kaapverdië. Daar kon je zeeschildpad-eieren in een nest adopteren en helpen met het uitzetten van baby-schilpadjes. "Big bussines!"
Een egel die zich bedreigd voelt zet zijn stekels op. Ondanks zijn scherpe tanden lijkt de egel geen wild dier terwijl het dat wel is. Het leeft van insecten zoals kevers, mieren, regenwormen en slakken. De les die de kinderen krijgen is dan ook geen les om egels te knuffelen. Wel leren ze dat egeltjes heel 'voorzichtig paren' en dat een baby-egel witte stekels heeft die zo snel mogelijk vervangen worden door bruingele die zorgen voor een schutkleur. In rommelige natuurlijke tuinen waarom geen dichte schutting staat komen ze graag langs en ontdoen 's nachts de tuin van overtollige slakken! Hoogtepunt van de les is het aaien van de opgezette vrouwtjesegel Roxanne en een babyegeltje. Wel de goede kant op aaien, want de stekels zijn hard en scherp.
Zou jij egellessen willen geven? Laat het weten!

Het werk van de egelopvang in Zoetermeer is afhankelijk van jou en mij! Vrijwilligers zijn er altijd nodig. Topper Astrid die 9 jaar lang de lessen heeft verzorgd geeft heel graag dit educatieve stokje door. Zie www.egelopvangzoetermeer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden