Tara heeft de afgelopen weken al veel ingezameld, maar er mag nog meer bij. Foto: RM
Tara heeft de afgelopen weken al veel ingezameld, maar er mag nog meer bij. Foto: RM (Foto: RM)

Tara organiseert inzamelactie maandverband en tampons

Renate Mamber

Tara de Jong kan er met haar pet niet bij: dat er vrouwen in Zoetermeer zijn, die niet genoeg geld hebben voor maandverband of tampons. Daarom startte ze een inzamelactie voor de Voedselbank. Afgelopen weken haalde ze al veel producten op, maar het mag nog meer.

Zoetermeer - Via Instagram hoorde Tara er voor het eerst van. Iemand uit Woerden vertelde dat ze maandverband en tampons inzamelde, omdat er vrouwen zijn die dat niet zelf kunnen betalen. "Daarvoor wist ik niet eens dat het in Nederland bestond", vertelt Tara. "Menstruatie-armoede noemen ze het. Dat mensen zo weinig te besteden hebben dat ze voor de keus staan: koop ik maandverband of koop ik brood. Als moeder van kinderen is je keus dan snel gemaakt."

Geraakt

Tara was zo geraakt dat ze de Voedselbank in Zoetermeer belde. "Ik vroeg of dat probleem ook hier speelde en dat bleek zo te zijn. Maandverband en tampons zijn producten waar geen houdbaarheidsdatum op zit, dus mensen en winkels blijven ze bewaren en ze worden bijna nooit gedoneerd."

Het was aanleiding voor Tara om naar het voorbeeld van de persoon in Woerden een inzamelactie te beginnen. Via Instagram en Facebook riep ze mensen op om dameshygiëne te doneren. Ze kreeg reacties uit heel Zoetermeer. "Ik ben in de avonduren bij die mensen langs gegaan om het op te halen, want niet iedereen heeft gelegenheid om het te brengen. Inmiddels heb ik al zo'n vierhonderd producten opgehaald."

Vorige week bracht Tara de eerste lading, vier kisten en drie volle tassen, bij het inzamelpunt van de Voedselbank aan de Van Aalstlaan. Daar waren ze er erg blij mee.

Het is niet de eerste keer dat Tara een actie onderneemt. Eerder maakte ze kerstpakketten voor gezinnen met weinig geld en zamelde ze chocoladeletters in.

Lief zijn

"Ieder jaar doe ik rond deze periode iets om anderen te helpen", zegt ze. "Ik doe het liever zelf, dan dat ik geld overmaak naar een organisatie. Op deze manier heb ik meer het gevoel dat er iets wordt gedaan. De wereld kan wel een beetje goedheid gebruiken: lief zijn voor je medemens. Als ik ooit in de problemen kom, hoop ik ook dat ik word geholpen."

Wilt u tampons of maandverband doneren, dan kunt u tot 23 december contact opnemen met Tara, taradejong@live.nl. Daarna, maar ook daarvoor, kunt u het zelf brengen bij de Voedselbank aan de Van Aalstlaan 24, elke donderdag van 12.00 tot 13.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden