Burgemeester Aptroot met links  leerlingen van 4 HAVO van ONC Parkdreef en rechts Leerlingen 4VWO van het Alfrink College. Hiervoor op de tafel de maquettes. Foto: Ad Janse.
Burgemeester Aptroot met links leerlingen van 4 HAVO van ONC Parkdreef en rechts Leerlingen 4VWO van het Alfrink College. Hiervoor op de tafel de maquettes. Foto: Ad Janse. (Foto: )

Scholieren hebben gezonde én haalbare ideeën voor De Entree

Simone Langeveld

Geen raadsleden maar scholieren bevolkten afgelopen week de raadzaal. Leerlingen van 4 Havo van ONC Parkdreef en van 4 VWO van het Alfrink College deden mee aan het scholenproject dat in samenwerking met ArchitectuurPunt Zoetermeer en de gemeente Zoetermeer is opgezet. De opdracht was ideeën te vormen voor een gezonde nieuwe wijk. Stadswijk De Entree zal worden ingericht aan weerszijden van de Afrikaweg tussen Centrum West en Station Zoetermeer.

Zoetermeer - Burgemeester Charlie Aptroot komt deze middag aan de winnende groep leerlingen van elke school een prijs uitreiken. Eerder al waren er presentatie middagen geweest op school en nog eerder hadden de leerlingen gastlessen 'masterclasses' gekregen van diverse experts vanuit de gemeente Zoetermeer. Die gastlessen gingen in op verschillende aspecten die een wijk 'gezond en leefbaar' maken. Bijvoorbeeld mobiliteit, groen, sociale ontmoetingen maar ook over wat het kost om zo'n nieuwe woonwijk met zo'n 4.500 woningen in te richten. De aftrap van dit scholenproject werd zowel op het Alfrink College als op het ONC gedaan door een minicollege van Charlie Aptroot zelf. "Ik vind het belangrijk dat jonge mensen straks in Zoetermeer kunnen blijven wonen en dat ook graag willen. Daarom betrekken we jongeren actief bij onze stad. Hoe leuk is het als je straks zelf in de nieuwe wijk woont en jouw idee terug ziet."
Het winnende idee van het Alfrink College kwam van leerlingen die een koepel boven een paar flatgebouwen bedachten, vergelijkbaar met Spazio. De futuristische koepel heeft een tuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Samen vormen de koepels het nieuwe beeldmerk van Zoetermeer. De jury prees de leerlingen om het complete verhaal en omdat ze echt vanuit het probleem van de saaie wijk naar een oplossing toewerkten.
Een heel sociaal idee kwam van de winnende leerlingen van het ONC Parkdreef. Zij bedachten een tuin met studieplekken boven een groen bejaardenhuis, om de jongeren met de oudere bewoners samen te brengen. De ouderen helpen de jongeren bij hun huiswerk en samen kweken ze in de tuin groenten voor de Voedselbank. De leerlingen dachten goed na over hoe je een park gebruikt, prijst de jury. Bijvoorbeeld afdakjes waar je onder kunt zitten werken als het slechter weer is, gewoon omdat het heel gezond is om veel buiten te zijn.

ONC Parkdreef: 'Project Haalbaar' door Nikki, Iris, Isa, Lana, Britt, Elisa, Donja en Elise.
Alfrink College: 'De groene en futuristische nieuwbouwwijk' door Michelle, Wissal, Jordi, Sascha, Vinesh, Viviane, en Sarista. Info: www.zoetermeer.nl/entreezoetermeer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden