Monique heeft haar uitrusting bijna bij elkaar. “Er komt nog heel wat bij kijken”
Monique heeft haar uitrusting bijna bij elkaar. “Er komt nog heel wat bij kijken” (Foto: RM)

Monique wil Kilimanjaro beklimmen voor Warchild

Renate Mamber

De Zoetermeerse Monique Baan wandelt en sport, maar de Kilimanjaro beklimmen heeft ze nog nooit gedaan. Toch wil ze het doen voor Warchild. Alles wat ze via sponsoring binnenhaalt, gaat naar dit goede doel. Want: "Een programma van Warchild kan kinderen na een oorlog weer vertrouwen in de toekomst geven."

Zoetermeer - "Ik wil dit al heel lang", vertelt Monique. "Ik werk zelf in de jeugdzorg waarbij ik kinderen probeer te helpen. Op deze manier kan ik ook kinderen in het buitenland helpen. Het is als Warchild zegt: 'Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar het is heel moeilijk om de oorlog uit het kind te halen'. Dankzij de programma's van Warchild kunnen kinderen weer kind zijn, kunnen ze weer wennen aan het gewone leven en vertrouwen krijgen in mensen. Daar wil ik het graag voor doen."

Niet ongevaarlijk

Eigenlijk komt het nooit uit om tien dagen vrij te nemen van je werk en je gezin in Nederland achter te laten om een niet ongevaarlijke reis naar de hoogste berg van Afrika te ondernemen. Toch besloot Monique het echt te doen. Op 12 januari vertrekt ze en ze is nu volop bezig met de voorbereiding.

"Er komt nog heel wat bij kijken", vertelt ze. "De Kilimanjaro is een berg waar je lopend op kan, je hoeft dus niet echt te kunnen bergklimmen, maar je moet wel fit zijn. Warchild adviseert om ter voorbereiding vier keer in de week te sporten, waaronder een keer in de week vijf à zes uur te lopen. Dat is soms best moeilijk in te passen."

Ook moet Monique een goede uitrusting hebben. De reis begint aan de voet van de berg bij een graad of dertig, maar op de top kan het flink vriezen. Daarom moet je zorgen voor de juiste kleding en benodigdheden. Daarnaast is natuurlijk sponsoring erg belangrijk.

"De reis betaal ik zelf, dus al het geld dat ik via sponsoring krijg, gaat rechtstreeks naar Warchild", zegt Monique. "Als eerste heb ik mijn familie en vrienden gevraagd me te sponsoren. Mijn werk doneert een aanzienlijk bedrag. Verder heb ik geld binnen weten te halen door het verkopen van tweedehands spullen." Ze heeft intussen al een aardig bedrag bij elkaar, maar ze hoopt op meer.

Haar kinderen van acht en elf jaar leven met haar mee. "Het is best wel spannend", zegt haar zoon. "Maar er gaat een gids mee die dit al twintig keer heeft gedaan. En het is voor een goed doel."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden