portret
portret (Foto: portret)

Burgemeester

Burgemeester Aptroot vertrekt per eind maart 2020 als burgemeester van Zoetermeer. Als burgervader dan. Uit betrouwbare bron heb ik namelijk vernomen dat het echtpaar Aptroot Zoetermeer inmiddels in het hart heeft gesloten en dat er geen plannen zijn om ook gelijk uit onze gemeente te vertrekken.

Dat burgemeester Aptroot ontslag heeft genomen heeft alles te maken met zijn leeftijd. De wet schrijft nu eenmaal voor dat als je 70 wordt, je het ambt van burgemeester moet neerleggen. Gek genoeg mag je wel na je 70e waarnemer worden en waarnemend burgemeester blijven tot wanneer je maar wil. Ik vind het zelf erg jammer dat burgemeester Aptroot vertrekt. Ik heb hem de afgelopen zeven jaar leren kennen als een betrokken burgemeester die gek is op onze stad. Natuurlijk kon hij niet op alle vragen antwoord geven omdat sommige dingen vertrouwelijk moeten zijn, maar Aptroot was nooit bang om ongezouten zijn mening te geven of leuke uitspraken te doen. Voor een journalist is dat wel handig. Er zijn er ook die minder uitgesproken zijn en hun uitspraken verpakken in mitsen en maren.

Toen Aptroot maandag zei per eind maart zijn functie neer te leggen ging er een schok door de gemeenteraad. De verwachting was dat hij tot en met september zou aanblijven. Niet dus. Dit betekent dat er werk aan de winkel is voor de vertrouwenscommissie die zich nu al maanden buigt over de profielschets van de nieuwe burgemeester. Ik vraag mij oprecht af waarom het zo lang duurt? Wat voor eigenschappen moet er nu in zo'n profielschets komen? Je komt dan al gauw uit op zaken als integer, stressbestendig, verbindend, mensgericht, ambassadeur en communicatief. Ik ben eens gaan googlen bij steden die een vacature hebben. En laat in die profielschetsen nou juist deze woorden staan! Dus kom op vertrouwenscommissie, even wat gas op de plank. We hebben nog maar vier maanden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden