Burgemeester Aptroot. Foto: Fotoflex
Burgemeester Aptroot. Foto: Fotoflex (Foto: )

Burgemeester stopt eind maart met werken

Hélène Ouwerkerk

Burgemeester Aptroot heeft maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering bekend gemaakt dat hij met ingang van 31 maart stopt als burgemeester van Zoetermeer.

Zoetermeer - Dat Aptroot in 2020 zou stoppen was geen verrassing. Hij wordt in september 70 en is dan volgens de wet verplicht om te stoppen als burgemeester. Aptroot heeft nu besloten om zijn ambt al in maart neer te leggen.

"Ik zou natuurlijk na het reces nog een paar maanden door kunnen werken maar ik vind het voorjaar een mooi moment om te stoppen", aldus Aptroot. De burgemeester ontkent dat er na 1 april een waarnemersrol in Den Haag of een andere gemeente op hem wacht. "Johan Remkes (waarnemend burgemeester Den Haag red.) gaat tot 1 juli door en er zijn ook geen andere gemeenten die een beroep op mij doen", aldus Aptroot. "Dit betekent overigens niet dat ik niets meer ga doen. Het is heel goed mogelijk dat ik iets anders ga doen of vrijwilligerswerk. Maar na 31 maart eerst een tijdje niets."

De Vertrouwenscommissie is al aan het werk met een profielschets. "Ze kunnen die procedure best versnellen zodat er op 31 maart een opvolger is", aldus Aptroot.

Aptroot kijkt met een goed gevoel terug op zijn functie. "Het burgemeesterschap van Zoetermeer is een prachtige, maar ook uitdagende baan. Ik klaag niet maar in het weekend was ik altijd een hele dag bezig om stukken te lezen en ook was ik altijd bereikbaar voor calamiteiten. Er zijn burgemeesters die het piket verdelen met de wethouders. Maar ik ben altijd een beetje eigenwijs. Als er iets aan de hand is, ga ik erheen. Dat is best intensief en daarom is het fijn om het iets rustiger aan te doen."

Aptroot is niet van plan om na maart weer terug te gaan naar Wassenaar waar hij vandaan komt. "Mijn vrouw en ik zijn van Zoetermeer gaan houden. Maar zeg nooit nooit. Mijn vrouw is mij twee keer gevolgd: toen we trouwden naar Wassenaar en zeven jaar geleden naar Zoetermeer. Het kan dat, als zij op een gegeven moment elders wil wonen, we dat doen. Er zijn nu in ieder geval nog geen plannen voor."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden