De gemeente probeert o.a. door het plaatsen van borden het voeren van watervogels te ontmoedigen. Foto; Robbert Roos
De gemeente probeert o.a. door het plaatsen van borden het voeren van watervogels te ontmoedigen. Foto; Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Strijd tegen overlast van ratten in stad is nog niet gestreden

Robbert Roos

Niet alleen in drukke wijken van grote steden als Den Haag vormen ratten een probleem, ook in Zoetermeer vormen deze knaagdieren een bron van overlast. Gebieden met water en voldoende voedsel vormen een leefomgeving waarin ratten zich prima thuis voelen. Hun aantal lijkt dan ook alleen maar toe te nemen.

Zoetermeer - Zoetermeer is een groene stad met mooie parken, struikgewas en stukken groen. Helaas biedt dat prima schuilplekken voor ratten. De bruine rat, waar het hier om gaat, is van nature vrij schuw en vermijdt contact met mensen. Een volwassen rat is ongeveer 20 tot 25 centimeter lang en heeft een staart van 10 centimeter. Omdat ratten zich na twee maanden al voort kunnen planten kan hun aantal snel toenemen. Ratten zijn van alle tijden. Toch zijn er twee hoofdoorzaken waardoor hun aantal toeneemt. Ratten zijn vooral gek op etensresten. Dit kan een weggegooide hamburger zijn, maar ook een afvalzak die los neergezet wordt. Ook zijn er mensen die restjes eten op straat of over de rand van het balkon gooien om het op die manier terug te geven aan de aarde. Zelfs het voeren van de eendjes of vogels kan ratten aantrekken. Daarnaast heeft een wetswijziging tot gevolg dat de bestrijding veranderd is. Nu wordt eerst de leefomgeving zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt. Mocht dat onvoldoende effect hebben dan laat de gemeente ze wegvangen of zet in uitzonderingsgevallen gif in. Een aantal bewoners in en rond de Dorpsstraat zien regelmatig ratten lopen. "Ik durf de tuindeur niet eens meer open te laten staan" vertelt een van hen. "Buren hebben hun kippen al weggedaan en we zijn zelfs gestopt met de vetbolletjes voor de vogels." Een woordvoerder van de gemeente laat het volgende weten: "In en rond de Dorpsstraat is er sprake van water, en een winkelgebied met ook veel horeca. Daarom heeft deze omgeving, op gebied van rattenbestrijding, de hoogste prioriteit. Dit zien we terug in de rapportages en het aantal acties van de bestrijdingstechnicus' aldus de gemeente Zoetermeer. Ook wordt d.m.v. borden opgeroepen niet meer te voeren. "Let goed op met het voeren van uw eigen huisdieren. Laat ook geen afval los naast de container staan. Ratten kunnen namelijk drager zijn van bacteriën en virussen." Naast het ontmoedigen van voeren van watervogels wordt er ook gewerkt aan een voerverbod in de APV, want deze strijd is nog niet gestreden.

Wat u zelf kunt doen
Ook u kunt actief meehelpen om ratten te bestrijden door geen eten of etensresten op straat te gooien. Op de website van de gemeente staan meer tips en maatregelen en ook hoe u de aanwezigheid van een of meerdere ratten bij de gemeente kunt melden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden