Zodra het winternest klaar is gaat de egel zijn nest in, draait zich een paar keer in de rondte en rolt zich dan stevig op tot een grote stekelige bal. Zo zal hij de lange winter blijven slapen. Foto: Egelopvang
Zodra het winternest klaar is gaat de egel zijn nest in, draait zich een paar keer in de rondte en rolt zich dan stevig op tot een grote stekelige bal. Zo zal hij de lange winter blijven slapen. Foto: Egelopvang (Foto: )

Groeten uit het groen Ssst, slapende egeltjes

Astrid Amendola van Egelopvang Zoetermeer neemt afscheid van de Egelopvang na twintig jaar trouwe inzet. Ze schrijft over egels in de herfst, de herfst die in volle gang is.

Zoetermeer - Tijdens een wandeling door het bos zijn de bomen al bijna kaal. De bosgrond is bezaaid met gekleurde bladeren en overal liggen afgewaaide takken. Egels gebruiken deze bladeren en takken als nestmateriaal voor hun winternest. Het bos, de parken maar ook stadstuinen bieden soms mooie verstopplekken voor een egel. Zodra het avond wordt begint de egel met het bouwen van zijn nest. In zijn bekje brengt hij de takjes, blaadjes etc naar een zorgvuldig uitgekozen plek in het bos. Het nest is een losse, structuurloze hoop, bestaande uit dorre bladeren, aangevuld met takjes en mos. Als het nest groot genoeg is, maakt hij er een holte in. Zodra de bladerberg groot genoeg is (ongeveer 50 cm doorsnee), legt hij een gang aan om naar binnen te komen. De egel moet er ook voor zorgen dat hij de lange koude periode kan overleven, daarom moet de egel heel veel eten. Al het extra voedsel dat hij in de herfst eet, wordt opgeslagen als vetreserve voor de winterslaap. Zijn belangrijkste voedsel: insecten en andere ongewervelden zijn in de winter niet te vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden