Klaartje Jaspers, wil niets liever dan planten! Allemaal eetbaar groen in het Voedselbuurtbos in de Nieuwe Driemanspolder. En samen met Astrid is ze helemaal klaar voor de start! Foto: Simone Langeveld
Klaartje Jaspers, wil niets liever dan planten! Allemaal eetbaar groen in het Voedselbuurtbos in de Nieuwe Driemanspolder. En samen met Astrid is ze helemaal klaar voor de start! Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Mensen en stekjes zeer welkom voor Voedselbuurtbos in N3MP

Simone Langeveld

Op 27 november vindt de startbijeenkomst plaats voor het realiseren van het Voedselbuurtbos in de Nieuwe Driemanspolder (N3MP). Deze 'aftrap' wordt verzorgd door de twee initiatiefnemers van het voedselbuurtbos Klaartje Jaspers en Astrid van Beek. Zij zijn op zoek naar mensen die hen willen helpen bij het realiseren van het plan. Streekblad sprak met Klaartje in Buurttuin Zoete Aarde. Bij de stekken aldaar.

Zoetermeer - Gaat het er komen het voedselbos? "Jazeker, we zijn inmiddels een heel stuk verder in de ontwikkeling en het concreet maken van onze plannen. De bedoeling is dat we in 2021 echt gaan planten en de locatie voor workshops in het bos kunnen bouwen." Klaartje Jaspers is onderzoeksjournalist. Zij studeerde ontwikkelingsstudies en ging voor onderzoek naar Afrika, Namibië. Hier heeft zij onderzocht hoe vrouwen in Namibië zogenaamde 'kitchen gardens' onderhouden; voedselbossen als een soort provisiekast voor slechtere tijden. De zelfvoorzienendheid, de biodiversiteit en hoe onderzoek en wetenschap hier iets in kunnen betekenen dat zijn voor Klaartje drijfveren om in 2016 een voedselbosplan voor de Nederlandse Driemanspolder op te zetten samen met Astrid. Dit naast een voedselbos in Zambia waaraan zij meewerkt. "Ik ben verliefd geworden op planten en bomen, ze zijn zo belangrijk voor mensen."
Klaartje en Astrid werken inmiddels bijna drie jaar aan dit project dat nu heel concreet wordt, net als de inrichting van de Nieuwe Driemanspolder. "Het gaat echt om een voedsel'buurt'bos. Het sociale aspect, dat mensen elkaar ontmoeten en van elkaar leren, jong en ouder, het voedselbos (in ontwikkeling) is wezenlijk. Leuk is dat, uit het onderzoek dat is gedaan door studenten van de Haagse Hogeschool, de 'buren' van het bos: bewoners van de Zoetermeerse wijk Meerzicht en Leidschenveen ook juist die sociale interactie belangrijk vinden. Net als het fruit dat er straks zelf geplukt kan worden! In het bos komen tal van eetbare bomen struiken en planten: walnoot, hazelnoot, tamme kastanje, duindoorn, aalbes, framboos, aardbei en diverse kruiden. Wanneer je een stekje in jouw tuin alvast opkweekt of bij de Hof van Seghwaert wat groter laat groeien zijn we daar heel blij mee. Je kunt woensdag de 27e ook stekken meenemen en je licht opsteken over veel leuke taken die te verdelen zijn! Welkom om ons en de andere enthousiaste 'voedselbosbouwers' te leren kennen."

Kom 27 november naar het Buitenbeest van 19-21 uur, dan is de opstartbijeenkomst. Deze informatieve avond is bedoeld om iedereen die mee wil helpen te leren kennen en de eerste taken te verdelen. Surf naar: www.mobilorchards.com Hier vind je alle informatie!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden