Wethouder Jakobien Groeneveld met haar protestbord dat ze bij binnenkomst moest inleveren van de beveiliging. Foto: Privécollectie
Wethouder Jakobien Groeneveld met haar protestbord dat ze bij binnenkomst moest inleveren van de beveiliging. Foto: Privécollectie (Foto: )

Zorgwethouders voeren actie bij de Tweede Kamer

Zoetermeer - "Een unieke actie." Zo noemt wethouder Jakobien Groeneveld de actie van wethouders en raadsleden in de Tweede Kamer. "We hebben een record verbroken want nog nooit zijn er zoveel wethouders naar Den Haag gegaan om te protesteren tegen het kabinetsbeleid. Voor ons is naar Den Haag gaan niet zo'n groot ding maar er waren ook wethouders uit Groningen en Zeeland."

De bestuurders waren naar de Tweede Kamer gegaan om aanwezig te zijn bij het kamerdebat over de jeugdzorg. Gemeenten zijn van mening dat zij te weinig geld krijgen van het Rijk om de taken uit te voeren. Groeneveld is al langer bezig om binnen de VNG te protesteren tegen de verdeling van de gelden. "Ik krijg steeds meer steun. Een jaar geleden waren het maar een paar gemeenten maar steeds meer steden en ook G4 (vier grote steden) en G24 (24 grote steden) sluiten zich aan", zegt zij.

Het protest is overigens teleurstellend verlopen. "De minister legt de schuld alleen maar neer bij de gemeenten en gaf geen haarbreed toe. De minister zegt dat sommige gemeenten wel uitkomen met het geld maar hij weet er vervolgens geen één te noemen", aldus Groeneveld. "Maar ik zal niet stoppen. Ik zal ook bij het volgende VNG-congres weer aandacht voor het probleem vragen. "

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden