Dave Fresen van Stichting iDb en Flip Bakker van het ILOZ nodigen u uit voor de avond van de Dialoog. Spraakmaker  Seydâ Buurman-Kutsal zal deze avond leiden. Foto: Simone Langeveld
Dave Fresen van Stichting iDb en Flip Bakker van het ILOZ nodigen u uit voor de avond van de Dialoog. Spraakmaker Seydâ Buurman-Kutsal zal deze avond leiden. Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Seydâ maakt discriminatie invoelbaar op dialoogavond

Simone Langeveld

Anno 2019 heeft het Brown Eyes Blue Eyes experiment nog niets aan relevantie ingeboet. Seydâ – in 1996 door Jane Elliott zelf opgeleid en gecertificeerd – verzorgde honderden succesvolle Brown Eyes Blue Eyes trainingen in binnen- en buitenland. Ze liet directies, besturen en medewerkers van bedrijven, gemeentes, zorg- en maatschappelijke instellingen zelf het verschil ervaren. Wat gebeurt er als rollen en etiketten ons gedrag angstwekkend voorspelbaar maken?

Zoetermeer - Flip Bakker van het ILOZ (InterLevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer) en Dave Fresen van de stichting IDb (Inclusie en Discriminatiebestrijding) werken samen voor deze derde avond van De Dialoog georganiseerd door het ILOZ. Zij hopen dat het een goed bezochte avond zal worden waarop mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan aan tafels waar verschillende onderwerpen ter sprake komen. Dave: "Het liefst alle 12 discriminatie-gronden die in de wet worden omschreven."
Je kunt om veel redenen gediscrimineerd worden. En, ben je jezelf bewust van jouw gedrag? Kun je jezelf betrappen op discriminerende gedachten en handel je er ook naar? Kortom, de vraag op deze avond: hoe inclusief zijn we eigenlijk als individu en als lid van een groep?" Flip: "Als ILOZ hebben we deze dialoogavond het IDb gevraagd met ons samen te werken. Het heeft als resultaat een mooi programma. De avond zal geleid worden door de spraakmakende Seydâ Buurman-Kutsal bekend in Nederland van het Grote Racisme Experiment van BNN/VARA."
Dave: "Voor mijn werk vanuit de stichting kom ik ook op basisscholen. Hier werkt het voorbeeld van de stoel altijd heel goed in de bewustwording. Wanneer je eens op een stoel plaats neemt met een manke poot betekent dit toch niet dat je nooit meer op een stoel gaat zitten? Het gaat om een incident." Flip: "Het zit hem in heel wezenlijke dingen als een begroeting. Het gebruik dat een Moslim of Hindoe geen hand geeft bij een begroeting kan ook als een pluspunt ervaren worden. Een begroeting kan ook op een andere wijze een respectvolle bevestiging van mens tot mens zijn."
In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat dat iedereen voor de wet gelijk is. Hiernaar handelen blijkt lastig. In de praktijk komt ongelijke behandeling veel voor: denk aan leeftijd, herkomst, geslacht, geloof, handicap.
Gelijkwaardigheid blijkt te vaak niet vanzelfsprekend te zijn.

Discriminatie en inclusie, de onderwerpen van de dialoogavond op 27 november. Inloop om 19.30 uur. Start om 20.00 uur in de commissie raadzaal in StadhuisForum. Welkom! Aanmelden (fijn, niet verplicht) en informatie via Zoetermeerindialoog@iloz.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden