Onderzoeker en hoofddocent Gert Evers in discussie met jonge senioren. Wethouder Ingeborg ter Laak in het midden kijkt om. Foto Kees van Rongen
Onderzoeker en hoofddocent Gert Evers in discussie met jonge senioren. Wethouder Ingeborg ter Laak in het midden kijkt om. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Relaties onderhouden is heel belangrijk voor je welzijn

Kees van Rongen

Een conclusie uit het onderzoek van de Haagse Hogeschool onder jonge senioren (60-70 jaar) is dat mobiliteit belangrijk is tegen eenzaamheid. Als men niet meer kan autorijden, fietsen of lopen, moet er vervoer zijn, zodat ouderen toch overal naar toe kunnen.

Zoetermeer - Verpleegkundige Miranda Sternal: "Het ging ons om de vraag 'Hoe kunnen jong senioren bewust gemaakt worden om hun kwetsbaarheid op lange termijn te verkleinen'." In opdracht van Plicare en GGD deden studenten het onderzoek in De Leyens. Na interviews en workshop onder 34 jonge senioren presenteerden de studenten afgelopen week in de Dutch Innovation Factory de onderzoeksresultaten. "De meeste ouderen hebben over de toekomst nagedacht. Wel blijkt een verschil tussen werkenden en niet-werkenden. Werken wordt gezien als zingeving. Niet-werkenden zijn op zoek naar andere vormen van zingeving. Werkenden zijn minder toekomstgericht en minder bang eenzaamheid te ervaren. Zij hebben minder behoefte aan uitbreiding van hun sociale contacten dan niet-werkenden. Bij deze laatste groep leeft de angst om eenzaam te worden en het gevoel niet meer nuttig te zijn." In het onderzoek werd duidelijk, dat elke oudere uniek is en geen algemeen aanbod kan worden geboden. "Dat is ook onwenselijk en zou afbreuk doen aan het huidige welzijn van jonge senioren. Wel moet er geïnvesteerd worden in de toekomst." Uit het onderzoek blijkt verder, dat het belangrijk is om de fysieke gesteldheid op peil te houden, veiligheid in huis te regelen, sociale contacten met vrienden, familie en buren te hebben, waardering en respect te krijgen en technologie in te zetten. De studenten geven suggesties voor een vervolgonderzoek. Aandacht voor mantelzorg en activiteiten, sociale contact verbeteren, aandacht geven aan personen die bijna met pensioen gaan, een buurtapp en een live chat ontwikkelen, waarbij op een laagdrempelige manier contact kan worden gezocht met hulpverlening, aandacht voor mobiliteit en sociale zelfredzaamheid. Wethouder Ingeborg ter Laak was blij met het onderzoek en ziet uit naar het vervolgonderzoek. "Iedereen wil graag oud worden, maar niet oud zijn. We moeten samen onze stad inrichten om op een plezierige manier oud te worden. Ik verwacht van de jonge senioren het licht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden