Het Visdiefje van Fieke Hordijk. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag
Het Visdiefje van Fieke Hordijk. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag (Foto: Ardito)

Genomineerden Publieksprijs

Hélène Ouwerkerk

Stem voor uw favoriet

De zes genomineerden voor de Publieksprijs Kunst & Cultuur voor dit jaar zijn bekend. Het zestal die kans maken zijn De Muzen, UITparade, Art-Labs ISK, JJ Blues & Roots festival, Oosterkerk Scratch en Jan Dirk van der Burg. Het is vanaf vandaag aan het publiek om te bepalen wie de Publieksprijs Kunst & Cultuur gaat winnen.

De zes genomineerden zijn door de jury gekozen uit een groot aantal aanbevelingen die het Zoetermeerse publiek had gedaan. Geen makkelijke keus maar uiteindelijk zijn zes heel verschillende genomineerden voorgedragen.

Voor de vijftiende keer wordt, op initiatief van de gemeente Zoetermeer en Floravontuur Promotie Zoetermeer, de Publieksprijs Kunst & Cultuur uitgereikt. Welk persoon, gezelschap, organisatie of initiatief uit Zoetermeer verdient deze eer? Wie van de zes genomineerden heeft zich in 2019 innovatief en verrassend onderscheiden op het gebied van kunst en cultuur? Alles hangt af van de stem van het publiek! De winnaar gaat op 10 december naar huis met een geldprijs van €1000,- en 'het Bronzen Visdiefje'. Dit is de naam van het beeldje dat speciaal door de Zoetermeerse kunstenares Fieke Hordijk, voor deze prijs is vervaardigd. Al vijftien jaar maakt de kunstenares speciaal voor de prijswinnaar een geheel nieuw Visdiefje.

Stemmen

Wie uiteindelijk de Publieksprijs Kunst en Cultuur wint, dat bepaalt u zelf. De Zoetermeerse inwoners mogen namelijk stemmen. Tot 2 december 2019 kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen via www.zoetermeer.nl/publieksprijs. Het is ook mogelijk om per post een stem uit te brengen. Dit kan gestuurd worden naar:
Publieksprijs kunst- en cultuur / Afdeling Vrije tijd / Antwoordnummer 10009 / 2700 VB Zoetermeer (postzegel niet nodig).

Per persoon is het mogelijk om één stem uit te brengen. De spannende uitreiking zal plaatsvinden op dinsdag 10 december 2019 om 19:30 uur in het CKC. De uitreiking is gratis toegankelijk voor iedereen.

De genomineerden:

De MuzenKunst kan op vele manieren waarde hebben. Dat toonde de expositie 'De Muzen, kunst geïnspireerd op bijzondere ontmoetingen'. Zeven Zoetermeerse kunstenaars lieten zich inspireren door 'hun' muze; een bijzonder krachtig persoon, waar meestal 'over' in plaats van 'met' gepraat wordt. Zij kregen een stem in woord en beeld. Hun verhalen werden vastgelegd door fotografen en een tekstschrijver en gepresenteerd in de expositieruimte van Terra Art Projects. 'De Muzen' toonde het publiek waar kunst óók over kan gaan en resulteerde in een serie indrukwekkende persoonlijke kunstwerken. Het project versterkte bestaande relaties én stimuleerde nieuwe ontmoetingen.

UITparade

Op het Cadenzaplein en in alle hoeken en gaten van het Stadstheater waren er kleine voorstellingen te zien. Denk hierbij aan plekken als de orkestbak, artiestenfoyer, regiecabine, de douche en nog vele andere gekke locaties waar je normaal als publiek niet zo snel komt. Het publiek kon een eigen programma samenstellen en zo gratis unieke optredens bezoeken van o.a. Javier Guzman, Storytellers, Greg & Baud, Kunst & Vriendschap, Cantiamo, Scylla en CKC & partners. Een geweldige eerste editie als opening van het UITfestival, waarbij de extra stoelen niet aan te slepen waren.

Art-Labs ISK

Hoe communiceer je zonder taal? CKC & partners brengt met deze Art-Labs, kunstlessen naar de Internationale Schakelklassen, waar jongeren inzitten die net in Nederland zijn komen wonen. Ze spreken beperkt Nederlands en moeten aarden in een nieuw land en dat ook nog eens in een van de meest intensieve fysieke en mentale ontwikkelingsperiode in hun leven. Door de Art-Labs ervaren ze dat er ook andere, kunstzinnige vormen zijn om je emoties en denkbeelden te uiten. Het programma is afgestemd op hun belevingswereld en voor vele jongeren is het de eerste kennismaking met kunst & cultuur.

JJ Blues & Roots festival

Het kleinschalige JJ Blues & Roots Festival 2019 bleek groot in zijn soort. Het doorlopende en gevarieerde programma bood een palet aan bluesartiesten. Van jong Nederlands talent tot Nederlands oudste en bekendste bluesband in originele bezetting tot gerenommeerde blues muzikanten uit Engeland en Amerika. Decor voor de optredens waren het binnen podium en een onherkenbaar parkeerterrein die tot een sfeervol festivalterrein was omgebouwd. De samenwerking en goodwill van diverse Zoetermeerse bedrijven, de hulp van vele vrijwilligers en de enthousiaste bezoekers maakte het festival tot een succesvol en uniek Zoetermeers evenement waar JJ Music House trots op terug kijkt.

Oosterkerk Scratch

In één avond een stuk repeteren? En dit een paar uur later laten horen aan een enthousiast publiek? Het kan! Dit jaar tijdens Klassiek Zoetermeer mocht iedereen met zangervaring meedoen aan de scratch in de Oosterkerk. Dirigent Johan van Oeveren zorgde samen met 130 zangers en zangeressen voor een indrukwekkende muzikale prestatie tijdens deze bijzondere avond. In twee uur tijd studeerden zij een gedeelte van The Young Messiah in en voerde dit later die avond op in de Oosterkerk bij Podium 320. Een overweldigend succes wat heeft gezorgd voor een mooie verbinding tussen vele gedreven Zoetermeerders met dezelfde passie.

Jan Dirk van der Burg

2019 was een bijzonder jaar, niet alleen omdat ik het ambt van Fotograaf des Vaderlands mag bekleden, maar vooral door het boomerang-effect dat het te weeg heeft gebracht op mijn favoriete gemeente waar ik getogen ben. Ik heb mijn eerste museale tentoonstelling in het nieuwe Zoetermeerse museum De Voorde, mijn nieuwe theatervoorstelling in première ging in het Stadstheater van Zoetermeer én ik stond onlangs met een knoert van een interview in het Streekblad. En nu ook nog een mooie nominatie, Hoera.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden