De familie Hamersvelt begin 20ste eeuw in de tuin van Dorpsstraat 9. Het meisje werd later de beroemde schrijfster Sanne van Havelte (Collectie Hist. Gen. Oud Soetermeer)
De familie Hamersvelt begin 20ste eeuw in de tuin van Dorpsstraat 9. Het meisje werd later de beroemde schrijfster Sanne van Havelte (Collectie Hist. Gen. Oud Soetermeer) (Foto: -)

Dag in, dag uit Expo over Dagelijks Leven

Dag in, dag uit leefden de Zoetermeerders met de natuur en de seizoenen. Als de zon onderging was het pikkedonker, op een tiental lantaarns langs de straten na. In huis was er het petroleumlichtje op tafel. Overdag werkten mannen en vrouwen, zes dagen per week. Zondag was de rustdag, met een of meerdere keren de gang naar een van de vele kerken en ’s middags familiebezoek.

Veel mensen werkten in de landbouw en ze maakten lange dagen, die om 11 uur werd onderbroken door de zware klok van de Oude Kerk. Deze aardappelklok luidde om aan te kondigen dat de vrouwen op het veld naar huis moesten om het warme middageten klaar te maken. Handelaren in veelal zuivel ventten hun handel uit in omliggende steden en waren de hele dag weg. Middenstanders stonden dag in, dag uit achter de toonbank van hun winkels of bezochten klanten. Dienstmeisjes, arbeiders, dagloners, ambachtslieden en notabelen hadden hun eigen werk, sociale contacten en gewoonten.

Deze expositie is te zien bij Oud Soetermeer, Dorpsstraat 132 op maandagavond en woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden