Geld
Geld (Foto: boutsusa)

PvdA en D66: gelijke stagevergoeding voor MBO-, HBO- en WO-studenten

Een stage bij de gemeente is voor studenten een prachtige kans om te leren, om werkervaring op te doen en te zien hoe het in de praktijk nou eigenlijk allemaal werkt. De gemeente krijgt iemand die hard meewerkt én kan toekomstig talent kennis laten maken met de organisatie. Daar staat een vaak bescheiden vergoeding tegenover. Voor de PvdA en D66 maakt het niet uit of het dan om MBO-, HBO- of WO-studenten gaat. Die vergoeding moet wat deze partijen betreft voor alle opleidingsniveaus gelijk zijn.

In de gemeente Zoetermeer hebben in de jaren 2018 en 2019 84 studenten uit het MBO en 47 studenten uit het HBO en WO stage gelopen. Bij een stage langer dan 3 maanden krijgt een MBO-stagiair bij de gemeente Zoetermeer € 200 per maand als stagevergoeding en een HBO/WO-stagiair € 300 per maand. Dat is 33% verschil voor hetzelfde aantal uren per week. Bij een stage korter dan 3 maanden is het verschil ongeveer 40%, dus nog groter: € 80 voor een MBO-stagiair en €135 voor een HBO/WO-stagiair.

“In Zoetermeer zijn goedgeschoolde vakmensen die van het MBO komen een onmisbare schakel in de economische groei van de stad. We spreken als beleidsmakers vaak onze waardering uit voor de mensen die ‘het echte werk doen’, maar in de praktijk maken we dat niet altijd waar. En dit terwijl MBO’ers net zo lang en hard werken als andere studenten. Daarom verdienen zij een gelijke behandeling”, aldus raadslid voor de PvdA Susanne Bout.

“Het college kan een krachtig signaal geven door de stagevergoedingen van MBO en HBO/WO gelijk te trekken, namelijk: ‘Wij zijn een werkgever voor iedereen, wij waarderen het werk dat je doet en betalen je dus ook een eerlijke stagevergoeding’, vult D66-raadslid Frank Schoonbeek aan. “Daarom vragen we samen aan het college om de stagevergoeding van MBO-ers te verhogen tot het niveau van die van HBO/WO-ers. Het gaat jaarlijks voor de gemeente om een klein bedrag, maar daarmee maken we wel een groot gebaar”

Meer berichten