Gerda Griffioen, Hans van der Bilt en Karen Paternotte met op de achtergrond de Watertoren in Rokkeveen.
Gerda Griffioen, Hans van der Bilt en Karen Paternotte met op de achtergrond de Watertoren in Rokkeveen. (Foto: )

Samen op weg naar de kleuren van de regenboog

Marit Nikerk

Afscheid nemen van een dierbare maakt een hoop emoties los. Het gemis maakt dat diegene nooit wordt vergeten. Voor het vijfde jaar organiseren Hans van der Bilt, Karen Paternotte en Gerda Griffioen de jaarlijkse Gedenkdag bij de Watertoren. In de buitenlucht kun je denken aan je dierbare, gesteund door ruim honderd mensen die dezelfde emoties ervaren.

Zoetermeer- Bij de Watertoren ontvouwt zich voor het vijfde jaar een bijzonder event. Iedereen is welkom om te luisteren naar gezongen liederen, voorgedragen teksten, een geleide meditatie en de uitgesproken namen van dierbaren. "Wat wij geleerd hebben is dat deze gedenkdag aanspreekt bij een heleboel mensen," vertelt Hans. Door het event bij de Watertoren te houden, is het openbaar voor iedereen. "Iedereen, of je gelovig bent of niet, mag zich welkom voelen en kan op zijn eigen manier met het verlies omgaan."
Dit jaar is het thema 'op weg naar de kleuren van de regenboog'. De keuze van dit thema ligt Hans na aan het hart. Een goede vriendin, Dorien, is dit jaar overleden. "Zij kwam op het idee van de regenboog: de verbinding met de aarde, het universum en de hemel boven, en dan terug naar de aarde, zodat je contact blijft houden met elkaar als je er niet meer bent." Het thema komt terug in diverse onderdelen. Kunstenares Ellen Vermeulen zal een regenboog in doeken draperen. "Tijdens de meditatie kunnen mensen hierbij een kaarsje branden en een bloem met een kaartje neerleggen of insteken," legt Hans uit.
Hoogtepunt van de bijeenkomst zijn de namen van de overleden dierbaren die hardop genoemd worden. "Het is bijzonder," vertelt Karen. "Ook al is iemand tien jaar geleden overleden, dan nog is het mooi dat je die naam hoort klinken door een microfoon en dan in de wind meegaat. Iemand is er toch weer bij." Gerda vult aan: "Je kunt elke dag aan iemand denken. Maar hier deel je het met anderen. Dat er nog honderd mensen zitten die in hetzelfde rouwproces zitten, kan veel steun geven."
Na afloop is er een vrijblijvend moment om koffie te drinken in De Wijngaard en na te praten. "De een zal behoefte hebben om te praten en de ander gaat rustig naar huis," zegt Gerda. Het napraten maakt verhalen los en kan waardevol zijn. "Dat luisterend oor, de hand op de schouder en er voor de ander zijn – dat is al vaak genoeg," vertelt Karen. "Uiteindelijk heeft iedereen een verlies ervaren, dus het is voor iedereen toegankelijk."

De Gedenkdag vindt op zondag 27 oktober plaats bij de Watertoren in Rokkeveen. Tussen 14.30 en 14.45 uur kunt u een naam doorgeven van een overleden dierbare die genoemd mag worden en een kaartje schrijven voor aan een bloem. Om 15.00 uur begint het event.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden