Links de oud-voorzitter van de vogelwerkgroep Winfried van Meerendonk die graag een exemplaar van rechts Jeroen Voogd koopt. Op de cover de purperbeer. Foto: Simone Langeveld
Links de oud-voorzitter van de vogelwerkgroep Winfried van Meerendonk die graag een exemplaar van rechts Jeroen Voogd koopt. Op de cover de purperbeer. Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Vlinderboek resultaat van 30 jaar speuren naar rupsen en poppen

Simone Langeveld

Jeroen Voogd is van jongs af aan geïnteresseerd in de natuur. Dat begon in het Westerpark. Hier was hij al jong bezig met het verzamelen van rupsen. Met een natuur-enthousiaste vader werd hij ook jeugdlid van de Vogelwerkgroep Zoetermeer. In het zaaltje in Meerzicht is iedereen zeer trots op zijn bijzondere en lijvige werk dat hij als amateur entomoloog heeft samengesteld en dat een resultaat is van ruim dertig jaar speuren naar rupsen, eitjes, poppen en de vlinders.

Zoetermeer - In 'Het Nachtvlinderboek, macronachtvlinders van Nederland en België, inclusief rupsen' vindt de lezer een overzicht van 905 verschillende soorten. Per soort een beschrijving en alle stadia van de vlinder. Het boek staat vol met goede foto's van zowel de vlinder (het imago) als de volgroeide rups en achterin het boek zijn overzichtsplaten met opgezette vlinders op ware grootte. Om de vlinders goed terug te kunnen vinden heeft Jeroen alle soorten genummerd en zo kun je ze ook terugvinden in het boek. Op 9 oktober is het boek verschenen. In opdracht van KNNV Uitgeverij heeft hij er de laatste twee jaar keihard aan gewerkt. "Ik ben zelfs een dag minder gaan werken om het boek te kunnen maken. Jeroentje was, en is nog steeds een rupsenman." Zegt hij over zichzelf. "Als kind was ik al gefascineerd door rupsen en wilde ik weten wat eruit zou komen en dat is nu nog steeds zo." Voor het maken van dit boek deed hij jaren onderzoek. Dat begon dus al in Zoetermeer. Gevonden rupsen en eitjes werden thuis opgekweekt om zo te zien wat er uit uiteindelijk uit de pop tevoorschijn zou komen. Tijdens zijn presentatie met filmbeelden op 10 oktober in Meerzicht zegt hij: "De vlinder is slechts de rups z'n manier om zich voort te planten en te verspreiden."
Jeroen speurt bijna wekelijks met een wit laken met een lamp op de Veluwe; hij woont in Ede. Hij gebruikt ook zijn vermaarde 'smeer' voor op boombast van appelstroop, appelmoes en wat bessenlikeur om de insecten te lokken om ze zo te kunnen fotograferen of filmen. Naast zijn 'sleepnet' is hij laaiend enthousiast over de UV-lamp waarmee hij talloze diertjes ontdekt op plekken waarvan men denkt dat ze er niet zijn. Het is kortom een geweldige prestatie dat hij zijn bijzondere onderzoek heeft kunnen documenteren met een Nederlands standaardwerk over nachtvlinders. Jeroen heeft inmiddels veel internationale insectenvrienden en zij volgen zijn veldwerk graag.

De 'Dikke Voogd' is een tip voor iedere natuurliefhebber. Het boek telt 672 pagina's en behandelt 905 soorten macronachtvlinders en hun verspreiding in Nederland en België. Hardcover, full colour ISBN 978905011743. t/m 27 oktober 2019 € 79,95 daarna € 89,95.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden