Scouts actief met techniek en communicatie tijdens JOTA
Scouts actief met techniek en communicatie tijdens JOTA (Foto: Scouting JMC)

Scouting JMC doet mee aan wereldwijd Scoutingevenement.

Zoetermeer - Van 18 tot en met 20 oktober 2019 staat de Scoutingwereld in het teken van communiceren via amateurradio en internet. Zo’n 500.000 scouts doen wereldwijd mee aan de JOTA-JOTI, het jaarlijkse communicatie- en techniekevenement. Zo ook de scouts van Scoutinggroep John McCormick (JMC).

Tijdens de 62ste JOTA, de Jamboree On The Air en de 23ste JOTI, de Jamboree On The Internet, maken scouts over de hele wereld kennis met de vele vormen van communicatie die er bestaan. Voorbeelden hiervan zijn Facebook, WhatsApp, chatten, maar ook semafoor, morsecode en amateurradio. De mobieltjes gaan aan de kant en de bevers, welpen, gidsen, verkenners, vrijbuiters, explorers, pivo’s en stamleden gaan samen op verschillende manieren proberen contact te maken met andere scouts over de hele wereld. Het thema van de JOTA-JOTI 2019 is ‘INTO The Wild’.

Als je via de radio wilt praten met scouts aan de andere kant van de wereld, dan heb je een hoge toren nodig om je antenne op te zetten. Bij Scouting JMC werd zondag 13 oktober al begonnen met het pionieren met houten palen en touw van een zo hoog mogelijke zendmast. Naast het plaatsen van een antenne worden er draadantennes opgehangen voor een goed internationaal bereik. In clubhuis De Chute aan de Van der Hagenstraat in het Van Tuyllpark wordt de benodigde apparatuur geplaatst die de signalen opvangen en omzetten in geluiden die kunnen worden verstaan.

Naast het zenden met de speciale call "PA6JMC/J", zijn er ook tal van andere activiteiten. Voor de meiden en jongens een mooie kans om zich persoonlijk te ontwikkelen op het vlak van communicatie en techniek. Zo is er dit jaar op zaterdag 19 oktober vanaf 9.30 uur een groots Zeeslagspel opgezet voor alle leeftijdsgroepen. De scoutingleden moeten in groepjes erachter zien te komen waar de andere boten in het veld liggen. Daarvoor worden gedurende het zeeslagspel allerlei communicatiespelen gespeeld, waarmee punten te verdienen zijn. Is een opdracht goed uitgevoerd, dan krijgen ze de mogelijkheid om een coördinaat te noemen, waarbij de kans dat er een boot getroffen wordt aanwezig is. Ook hiermee kunnen ze punten verdienen, maar ook verliezen. Aan het eind van de dag worden alle punten bij elkaar opgeteld en is bekend welk groepje als beste het spel gespeeld heeft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden