Wethouder Ingeborg ter Laak op werkbezoek bij het Frerik-Jan en Tanja Steging van het Leger Des Heils in Zoetermeer. Foto: Robbert Roos
Wethouder Ingeborg ter Laak op werkbezoek bij het Frerik-Jan en Tanja Steging van het Leger Des Heils in Zoetermeer. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Met elkaar in gesprek over eenzaamheid in Zoetermeer

Robbert Roos

Eenzaamheid onder ouderen is een gigantisch probleem, dat alleen met kleine stapjes te verlichten is. Daar wil wethouder Ingeborg Ter Laak aan werken en dat doet zij samen met een keur aan organisaties in de Stad. Op woensdag 2 oktober ging zij bij een aantal organisaties op bezoek om persoonlijk in gesprek te gaan over eenzaamheid in de praktijk.

Zoetermeer - Als wethouder Zorg, Welzijn en Sport heeft Ingeborg ter Laak het bestrijden van eenzaamheid hoog op de agenda staan. "Meer dan de helft van de ouderen geeft aan zich weleens eenzaam te voelen. Ook onder jongeren is dit een groeiend probleem. Daar willen wij ons als stad sterk voor maken", legt de wethouder uit. "Toch moet de werkelijke oplossing uit mensen zelf komen. Wij kunnen waar mogelijk wel helpen faciliteren." Een van de instanties die wethouder Ter Laak vandaag bezoekt is de Ontmoetingswinkel en kerk van het Leger Des Heils aan de Prismalaan in Rokkeveen. "Wij willen voor iedereen een plek van ontmoeting zijn", vertelt Frerik-Jan Steging. Samen met zijn vrouw Tanja is hij verantwoordelijk voor deze vestiging. Daarbij worden zij geholpen door vrijwilligers, gemeenteleden en mensen uit de buurt. Het Leger Des Heils heeft diverse activiteiten op het programma staan die eenzaamheid moeten voorkomen. "Op woensdag hebben we een ontmoetingslunch waarbij mensen voor een klein bedrag bij ons kunnen komen eten. Op dinsdag is er een creaclub en er is ook een handwerkgroep 'Blij dat ik Brei'. Per week ontvangen we gemiddeld zo'n 60 personen", vertelt Tanja enthousiast. Wethouder Ter Laak is zichtbaar enthousiast over wat er hier gebeurt. "Dit is echt prachtig. Zelfregie is zo belangrijk; je kunt mensen niet verplicht iets opleggen. Maar als ik hoor dat mensen die elkaar via het Leger ontmoet hebben, nu ook andere afspraken met elkaar maken dan denk ik alleen maar; wat is dit mooi." Ook is de wethouder geïnteresseerd in de ambities van het echtpaar. "Ik hoop dat we over vijf jaar uit moeten breiden omdat we dan zoveel aanloop hebben", geeft Frerik-Jan eerlijk toe. "En een mooie ontmoetingsbank voor de deur om nog meer openheid te creëren zou ook welkom zijn", doet Tanja er nog een schepje bovenop. Dat kan de wethouder niet zomaar toezeggen. Toch is Ingeborg ter Laak vooral blij met zoveel enthousiasme. "Er zijn in Zoetermeer meer actieve organisaties met projecten. Die diversiteit is goed. Zo bereik je zoveel mogelijk mensen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden