Misschien ken je Rob Oele als de weerman die ondere andere meet in Buurttuin Zoete Aarde. Hij is ook schrijver en heeft een eigen website. Foto: Simone Langeveld
Misschien ken je Rob Oele als de weerman die ondere andere meet in Buurttuin Zoete Aarde. Hij is ook schrijver en heeft een eigen website. Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Een boek geschreven mét en voor zingeving: Een groter hart

Simone Langeveld

Rob Oele de Zoetermeerse auteur van het boek 'Een groter hart', is na vijf jaar ongemakkelijk blij dat het zover gekomen is. Dat hij het heeft gedurfd en gedaan: het schrijven van een boek. Hij is dankbaar dat hij er kon zijn voor zijn sportieve zoon die een ondenkbaar dramatische gebeurtenis meemaakte.

Zoetermeer - 'Wat doe je als vader voor je zoon wanneer die door een moord zijn vrouw en dochtertje verliest.' Dit is de ondertitel van het boek met de titel 'Een groter hart'. Een boek dat ontstond waardoor Rob Oele zelf zingeving vond.
Rob bevond zich niet in de beste tijd van zijn leven. Hij was kortgeleden gestopt met zijn werk en al lange tijd gescheiden waardoor de verbinding met zijn zoon Joris verzwakte. De hoogsensitieve Rob heeft deze periode bovendien last van angsten. Hij woont in Zoetermeer en heeft een dochter en een zoon. Voor chronische nekklachten komt hij bij een spiritueel ingestelde fysiotherapeut, Roland.
Dan gebeurt het, de vrouw en het dochtertje van zijn zoon Joris - die in Combodja woont en daar als VN - consultant projecten doet op het gebied van klimaatadaptatie - worden in hun huis door een dief vermoord. (Daphna werd op 27 april 2014 vermoord en hun dochtertje Dana overlijdt twaalf dagen later in het ziekenhuis.) Immens verdriet overvalt Rob. Hij neemt zich voor er voor zijn zoon te zijn en dat verdrijft zijn depressie. Een persoonlijke zoektocht naar zingeving was daarnaast voor Rob begonnen. Rob: "Niet lang na het ongeval zei fysiotherapeut Roland tegen me: 'het heeft een bijzondere duiding, het lijkt alsof je het hebt voorvoeld.' Ik ben mijn gedachten van me 'af' gaan schrijven in korte verhaaltjes. Deze las ik voor aan mijn zoon Joris die zich, na zijn gesprekken met een therapeut, liet opvangen door mij. Joris had besloten EMDR therapie te volgen." De korte verhalen verzamelt Rob voor zichzelf en voor zijn zoon. Het geeft hem zingeving en perspectief. Dan realiseert Rob zich dat wat hij voor zichzelf en zijn zoon doet ook anderen zou kunnen helpen. Hij neemt een schrijfcoach in de hand. Nu ruim vijf jaar nadat het drama zich heeft voltrokken heeft Rob een integer (hand)boek geschreven. Waarin gesprekken van Rob met Antoine Bodar (hoogleraar kunstgeschiedenis, RK-priester en schrijver), Menno ten Brink (Rabbijn) en Christien Brinkgreve (hoogleraar sociologie en publiciste) zijn opgenomen.

In gesprek met Rob leest hij de 1e recensie voor van bol.com: "een troostende pageturner, omdat je wilt weten hoe het verder gaat". Rob hoopt dat zijn verhaal troost en bemoediging biedt aan anderen. Het boek is ook verkrijgbaar via Robs site: www.levenslijnen.net

Meer berichten