Organisatietalent Ed Boutkan zet zich al 25 jaar in voor kunst in Zoetermeer. Hij staat aan de wieg van de kunstorganisatie Terra Art Projects. Reden genoeg voor een gesprek. Foto: Simone Langeveld
Organisatietalent Ed Boutkan zet zich al 25 jaar in voor kunst in Zoetermeer. Hij staat aan de wieg van de kunstorganisatie Terra Art Projects. Reden genoeg voor een gesprek. Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Zeppen bij een Social Sofa met Ed Boutkan van Terra Art Projects

Simone Langeveld

Ed Boutkan werd deze zomer tijdens de jubileumborrel van Terra Art Projects 25 jaar verrast. Hij ontving een fraai kunstwerkje door Fieke Hordijk, bestaande uit 25 vierkantjes van messing. Ed werkt immers inmiddels 25 jaar aan wat Terra nu is en straks zal zijn: Franx op de plaats van de voormalige kwik-fit garage aan de Vlamingstraat.

Zoetermeer - "Ik vind het enorm leuk om dingen te organiseren en dat zat er al jong in. Ik ben geboren in het Brabantse Heeswijk maar verhuisde als tiener met mijn moeder terug naar Wassenaar. Ik had een trommel en was lid van de jeugddrumband." Ed trommelde niet alleen graag zelf maar trommelde letterlijk leeftijdsgenoten op om mee te doen. Met jongere jongens en leeftijdsgenoten zorgde hij dat met serenades bij bruiloften en recepties wat geld binnenkwam voor de club. "Een soort crowdfunding!" Ed woont inmiddels 35 jaar in Zoetermeer. Samen met zijn ex Wietske Zwetsloot, uit Wassenaar, kwam hij hier aan de Weidedreef wonen. Met Elly du Clou, Laurens van Herp en Wietske richtte hij de kunstenaars Projectgroep Terra op. "Het eerste kunstproject was een theaterproject." Ed, die naast het organiseren van kunstprojecten werkzaam was voor de overheid (personeel en organisatie) vindt het heerlijk om buiten zijn werk de ruimte hebben om kunstprojecten vrij-uit te kunnen organiseren. Overeenkomst: in beide werkomgevingen heeft hij te maken met mensen. Nu, als operationeel directeur van Terra, naast de artistiek directeur Natalie Vinke, werkt hij nog altijd vooral met mensen. Terra is immers een vrijwilligersorganisatie met ruim zestig vrijwilligers. Allemaal mensen met een hart voor kunst en cultuur. Naast de mens in de organisatie krijgt hij ook heel graag dingen voor elkaar die misschien onmogelijk lijken op het gebied van logistiek en vergunningen. Ed: "Werkzaam voor de dienst stedelijke ontwikkeling bij de gemeente Den Haag, volgde ik een training over 'dromen'. Een indirect gevolg hiervan is het succes met de Zoetermeerse kunstenaarsgroep Terra en de ontmoeting met Natalie Vinke." De Projectgroep Terra (waarmee Ed ook regionaal aan de weg 'trommelde') werd een vereniging en in 2008 een stichting. Het kreeg steeds meer inhoud en werd professioneler. "Met Terra hebben we op 20 verschillende locaties gezeten! Het is zo prachtig dat we nu straks door kunnen als Franx op een super locatie nabij het centrale Dobbe park in Zoetermeer."

Meer berichten