portret
portret (Foto: portret)

Pietjes

Zodra de pepernoten in de schappen liggen weet je alweer hoe laat het is. Dan gaan al die volwassenen weer helemaal los met een discussie over Zwarte Piet of Roetveeg Piet of hoe we de knecht of helper of vriend van Sinterklaas ook willen noemen. Moet hij zwart zijn of bruin, gekleurd of met roetvegen? Ook in Zoetermeer is de discussie inmiddels weer volop losgebarsten sinds het Stadshart heeft laten weten op verzoek van de gemeente de NTR te volgen met de roetveegpieten. Het hek is van de dam.

Op Social Media buitelen voor- en tegenstanders over elkaar heen. Iemand heeft op hoge poten een mail gestuurd naar het Stadshart om de verantwoordelijke voor dit beleid op het matje te roepen en mensen geven aan naar een andere stad te zullen gaan voor de intocht. Dreigementen worden geuit en een politieke partij heeft schriftelijke vragen gesteld of de gemeente zich nu wel of niet heeft bemoeid met het uiterlijk van de Pieten. Schriftelijke vragen over het uiterlijk van een fictief figuur. Het moet toch niet gekker worden.

Het discussiëren over Piet lijkt al net zo'n traditie te worden als het kinderfeest zelf. Let wel kinderfeest. Sinterklaas is bedoeld als een gezellig feest voor kinderen maar daar wordt helemaal aan voorbij gegaan. In plaats daarvan maken volwassenen zich heel erg druk over een futiliteit als het uiterlijk van een fantasiepersonage. Want voor wie het nog niet weet: Pieten zijn gewoon verklede mensen. Laten we ons druk maken over belangrijker zaken zoals het toenemend aantal kinderen dat jeugdzorg nodig heeft, het schrijnende woningtekort, geweld in het uitgaansleven of het afvalprobleem. Maar nee, schminck en roetvegen dát is het onderwerp. Kom op mensen, laat het kinderfeest voor wat het is. Kinderen maken zich echt niet druk om het uiterlijk van de pieten. Op de redactie hebben we besproken of we wel of niet over het Stadshartbesluit gaan schrijven. We hebben besloten het niet te doen en niet mee te gaan in deze gekte. Ik maak een column en daarmee is voor ons de kous af. Een fijne Sinterklaas.

Meer berichten