Burgemeester Charlie Aptroot op maandagochtend het 1e uur in de aula van het ONC Parkdreef in de wijk Seghwaert. Leerlingen worden uitgenodigd mee te denken.  Foto Simone Langeveld
Burgemeester Charlie Aptroot op maandagochtend het 1e uur in de aula van het ONC Parkdreef in de wijk Seghwaert. Leerlingen worden uitgenodigd mee te denken. Foto Simone Langeveld (Foto: )

Leerlingen denken mee over toekomstige gezonde stad

Simone Langeveld

Burgemeester Charlie Aptroot gaf maandagochtend 7 oktober de aftrap voor een bijzonder scholenproject. Leerlingen (4 havo) van Oranje Nassau College aan de Parkdreef kregen college van Burgemeester Charlie Aptroot en stedenbouwkundige Niek van der Velde. De groepen met de beste en meest originele plannen voor een gezonde stad toegepast op het nieuw in te richten entreegebied kunnen een prijs winnen en mogen hun idee presenteren in de Zoetermeerse raadszaal.

Zoetermeer - Aptroot: "Het gaat over de toekomst van deze stad Zoetermeer. De stad die in de zeven jaar dat ik hier woon en ik er burgemeester ben ook mijn stad is geworden. Een stad die enorm hard is gegroeid, maar toen ik hier kwam werken enigszins uitgegroeid leek. Toch zijn er veel groepen mensen die wanneer ze zichzelf de vraag stellen 'waar is de woning voor mij in Zoetermeer?', zij deze woning niet kunnen vinden! We hebben grote woningbouwplannen voor Zoetermeer. Zo komen er hoge woontorens in het Stadscentrum en er komt een heel nieuw stadsdeel bij waar behalve woningen ook voorzieningen moeten komen. Dit nieuwe stadsdeel heet De Entree. We vinden het belangrijk om ook van jullie, jongeren, te horen wat jullie zouden willen in dit nieuw in te richten deel van de stad. Waar zou jij lekker wonen, relaxed, zodat je je kunt ontspannen en gezond blijft? Voor De Entree is een nieuw Winkelcentrum niet zo hard nodig: het ligt tussen Driemanspolder en Meerzicht waar grote winkelcentra zijn, maar wat heb je wel om de hoek van je woning nodig om er prettig te wonen? Kom met ideeën waar nog niet aan is gedacht. Met name voor de inrichting van de openbare ruimte in dit nieuwe stadsdeel is ruimte voor het inpassen van jullie ideeën." Na de burgemeester komt stedenbouwkundige Niek aan het woord en illustreert met beelden de woorden van de burgemeester. "Hebben jullie vragen?" Een leerling reageert: "De Mandelabrug hoort deze er ook bij?" De burgemeester: "Jazeker, hier kun je iets op verzinnen, zelf vind ik deze brug ook foeilelijk." Een andere leerling: "De naam 'De Entree' is dit de nieuwe naam voor deze wijk?" Kortom, de leerlingen zijn wakker geschud. Stedenbouwkundige Niek: "Ik vind de Mandelabrug niet lelijk. Wij zijn heel erg benieuwd wat jullie voor gezonde plannen gaan maken voor De Entree met de Afrikaweg als woonstraat en focus hierbij op groen, ontmoeten en bewegen!"

Leerlingen van het ONC Parkdreef (4 havo) en het Alfrink College (4 vwo) gaan projectmatig aan de slag. De beste plannen per school worden gepresenteerd in de raadszaal. Een uitdagende opdracht. Meer informatie over het project: www.ArchitectuurpuntZoetermeer.nl .

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden