Gino, Esther, Pablo en Julian met het winnende boek in de winkel van Silvester. Foto: Robbert Roos
Gino, Esther, Pablo en Julian met het winnende boek in de winkel van Silvester. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Silvester zoekt jeugdjuryleden voor Thea Beckmanprijs

Robbert Roos

Er gaat natuurlijk niets boven het lezen van een spannend boek. Hoe dikker hoe beter, zo doe je namelijk lekker lang over een verhaal en kan de spanning zich goed opbouwen. Nog leuker is het, als je als jeugdige lezer mede mag bepalen welke schrijver of schrijfster het beste jeugdboek van dat jaar heeft geschreven. De broertjes Gino (13) en Pablo (10) Verzuijl, en Julian Roos (13) zaten dit jaar in de jury en kozen 'Hendrik de Hollandse Indiaan' als winnaar van de Thea Beckmanprijs. Voor het komende jaar worden nieuwe juryleden gezocht.

Zoetermeer - De drie tieners hebben een ding gemeen; lezen vinden ze fantastisch. "Een goed verhaal waar veel spanning in zit lees ik het liefste", vertelt Gino. Vorig jaar zat hij ook al in de kinderjury. Voor zijn broertje Pablo en Julian is het de eerste keer. Net als Gino lezen ze graag. "Dikke boeken waar je lang mee doet. Het liefst fictie, maar dan wel gebaseerd op werkelijke feiten. Daar ben ik gek op", legt Pablo uit. In de boekenwinkel van Silvester komt hij dan ook graag. Als kinderjury van de Thea Beckman prijs moet je in een half jaar tijd een aantal boeken lezen. Als dat gebeurt is komt de jury bij elkaar voor een overleg. Samen kiezen zij het beste kinderboek van dat jaar wat de Thea Beckmanprijs ontvangt. Boekhandel Silverster is een van de initiatiefnemers van de Thea Beckmanprijs. Eigenaresse Henne van Beveren maakt zelf deel uit van de volwassenjury. Dit jaar bestond de jury uit kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Voor het komende jaar is Silvester op zoek naar jongeren vanaf 9 jaar die van geschiedenis houden en graag historische boeken lezen. "Het is heel erg leuk om te doen", legt Julian zijn jurytaak uit. "Je krijgt de boeken in bruikleen van de winkel. Weet je wat helemaal leuk is? Je mag als jurylid naar de prijsuitreiking bij het Archeon waar je ook alle genomineerde schrijvers kunt ontmoeten" vertelt hij enthousiast. "Als dank krijg je het winnende boek mee naar huis." Tijdens de Kinderboekenweek zijn er bij Silvester verschillende activiteiten. Die zijn te vinden op de site: www.silvester.nu. "We hebben een leesclub voor kinderen vanaf 9 jaar. Het komende voorjaar start een nieuwe groep. Door deze activiteiten proberen we lezen bij kinderen te stimuleren" legt Henne uit. Dat is bij ons jurydrietal in elk geval niet nodig. Gino en Pablo lezen de verhalen samen. "We lezen elkaar om en om een hoofstuk voor." Julian leest graag als hij vrij is of 's avonds in bed. "Dan vergeet ik regelmatig de tijd."

Deelnemen
Ben je 9 jaar of ouder, hou je van lezen en zou je graag willen jureren voor de Thea Beckmanprijs? Neem dan contact op met Henne van Beveren van Silvester Boek en Spel; 079 3162519 of ga langs bij Dorpsstraat 115 N in Zoetermeer

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden