Heleen van Dongen, Ronald en Marion Assink, Riet Middelhoek. Foto: Robbert Roos
Heleen van Dongen, Ronald en Marion Assink, Riet Middelhoek. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Ronald: 'Mijn leven met Alzheimer is anders geworden'

Robbert Roos

De ziekte van Alzheimer is de belangrijkste oorzaak van dementie. Andere voorkomende typen zijn: vasculaire dementie, Fronto-temporale dementie en Lewy-Body dementie. Daarom wordt er op 15 oktober een speciale bijeenkomst gehouden waar mensen met dementie, partners, naasten en betrokken organisaties elkaar kunnen ontmoeten.

Zoetermeer - Als je Ronald Assink op zijn fiets aan ziet komen is er op het eerste gezicht niets bijzonders aan hem te zien. Een vlotte vent, ergens achter in de 50 en vol energie. Toch heeft Ronald enkele jaren geleden de diagnose Alzheimer gekregen. "Het ging al langere tijd niet lekker. Vage klachten waar mijn arts niet zoveel mee kon. Eerst dacht men aan ADHD, later een burnout. Toen ook het herintredingstraject niet lukte gingen we aan andere dingen denken." Zijn vrouw Marion knikt instemmend toe. "We hadden toen al tijden discussies over dingen die Ronald vergat." Het stellen van de diagnose was enerzijds confronterend, maar ook een vorm van 'verlossing'. "De eerste ontmoeting met de lotgenotengroep was een feest der herkenning" geeft Marion eerlijk toe. Daarmee onderstreept ze ook direct het belang van ondersteuning van partners. "Je merkt dat je dezelfde dingen meegemaakt hebt en tegen dezelfde dingen aanloopt. Erg fijn om daar met anderen over te kunnen praten." Ronald ging na de diagnose naar de KOPgroep, een groep mensen die recent gediagnostiseerd zijn. "Ik heb er de afgelopen twee jaar veel steun aan gehad" begint Ronald te vertellen. "Je bespreekt met elkaar hoe je met de ziekte omgaat, of je hulpmiddelen gebruikt. Zo is een hechte vriendengroep ontstaan die met name in het begin voor mij heel erg waardevol is gebleken. Mijn leven met Alzheimer is anders geworden, maar daarom niet minder waardevol." Ketenregisseur Dementie / Kwetsbare Ouderen Riet Middelhoek weet als geen ander de problematiek waar jonge mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie tegenaan lopen. Vandaar dat er weer een voorlichtingsavond wordt georganiseerd. "Het is alweer drie jaar geleden dat een soortgelijke avond gehouden werd. Vandaar dat we opnieuw aandacht vragen voor dit onderwerp." Heleen van Dongen, lid van de werkgroep en programmacoördinator: "We willen graag weten waar de leemte zit, en hoe we een passend aanbod kunnen doen voor de doelgroep. Mensen bereiken die nu nog onbekend zijn."

Voorlichtingsavond
Ontmoetingscentrum Carpe Diem Susannegang 40 Rokkeveen Zoetermeer (wijk Rokkeveen) Datum 15 oktober 2019 Tijd19.00 – 21.30 uur. U of uw naaste(n) tot maximaal 2 personen) kunnen zich aanmelden via oc.zoetermeer@vierstroomzorgthuis.nl of 079 8886997.

Meer berichten