Dick Sonneveld bij het kunstwerk naast De Regenboog. "Het kunstwerk is zoals ik dominee wil zijn. Met alles erbij en iedereen erin. En vrolijk!"
Dick Sonneveld bij het kunstwerk naast De Regenboog. "Het kunstwerk is zoals ik dominee wil zijn. Met alles erbij en iedereen erin. En vrolijk!" (Foto: )

Dick Sonneveld neemt afscheid

Redactie

Predikant verhuist na acht jaar

Als predikant van De Regenboog en grondlegger van De Pelgrim heeft Dick Sonneveld zich hardgemaakt voor een verbinding tussen kerk en samenleving in Zoetermeer. Na acht jaar neemt hij afscheid van Zoetermeer en vertrekt hij naar het Land van Maas en Waal om een nieuwe kerkgemeente op te zetten. "Ik ben dankbaar. Het was een feest."

Zoetermeer – In zijn nieuwe streek krijgt hij de kans om met een team te werken aan een nieuwe gemeente. "Wat ik al die jaren gedaan heb, daar word ik nu voor gevraagd." vertelt Dick. In Zoetermeer was hij de bedenker van De Pelgrim, een plek voor zingeving spiritualiteit voor alle Zoetermeerders, gelovig of niet. "Die ervaring ga ik meenemen," zegt Dick. "Omdat ik die manier van kerk zijn zeer uitnodigend vind. En het werkt!"

Dick heeft veel gedaan in de afgelopen jaren in Zoetermeer. Hij was een bruggenbouwer tussen de verschillende kerken, en ook tussen kerk en de buitenwereld. "We zijn als gemeentes de straat op gegaan om elkaar te ontmoeten op de Mandelabrug," vertelt Dick en begint te lachen: "Ik ben bijna opgepakt door de politie! We waren vergeten dat in toga over straat gaan, misschien niet mag." Hij is trots op de samenwerking met de gemeente en het opzetten van een jaarlijkse gedenkdag bij de Watertoren. "Dat is waar ik voor sta. We hebben iets uit te delen namens de kerk, maar het event is open voor iedereen."

Contact met mensen is belangrijk voor Dick. "Toen ik in Zoetermeer kwam, werd gezegd dat Rokkeveen geen armoede kende." zegt Dick. Dat bleek anders. "Ik heb mensen begeleid die van de drugs afkwamen. Hoe verdrietig de situatie was, ik vond het mooi om in hun ogen iets van God te zien. Ze zijn zo dankbaar voor kleine dingen." Hij gaat de mensen het meest missen. "Het loslaten lukt mij niet zo goed."

Typerend aan zijn tijd in Zoetermeer vindt Dick de samenwerking. "De dingen werden heel erg samen gedaan. Daardoor laat ik met vertrouwen los. Maar de weerstand hier was ook groter," vertelt hij. Als dominee bediende hij niet alleen zijn kerk, maar heel de samenleving. Die nieuwe benadering werd niet door iedereen geaccepteerd. "Er waren mensen die dat moeilijk vonden. Ik heb geprobeerd om iedereen te honoreren en dat is niet gelukt. Een aantal mensen heeft zich minder gehonoreerd gevoeld." Heeft dat ermee te maken dat hij weggaat? "Een beetje," beaamt Dick. "Maar het is ook goed om mijn horizon te verbreden."

Wie afscheid wilt nemen van Dick Sonneveld, kan op 20 oktober om 10.00 uur terecht in De Regenboog (Nathaliegang 263). Om 13.00 uur is er een lunch in De Pelgrim (Frans Halsstraat 3). "Iedereen is welkom als je zelf wat eten meeneemt om te delen." Om 15.30 uur volgt een slotviering, waarin Dick zijn taak overdraagt en wordt uitgezegend. "Ik weet zeker dat ik emotioneel ga zijn, omdat ik allemaal lieve mensen ga missen. Tegelijkertijd kijk ik uit naar de nieuwe gemeente waar ik opnieuw kan beginnen. Ik kijk met heel veel plezier terug."

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden