40 vrouwen exposeren kunstwerken in Ateliers BaZtille

Zoetermeer  - " Nauwelijks vrouwelijke beeldende kunstenaars in musea ". Studie naar dit fenomeen werd verricht door Astrid Kerchman en Pauline Salet en ondersteund door 'Mama Cash'. Dit onderzoek komt tot de conclusie dat de positie van vrouwen in de kunst voor verbetering vatbaar is (BK 2maart2019).

Het mag toch zo langzamerhand wel bekend zijn dat moraal iets anders is dan schoonheid. Daarbij doelend op wat uit het vrouwelijke gedachtegoed is ontsproten. De ' tweede sexe ' werd ooit beschreven door Simone de Beauvoir, het sloeg in als een bom. Nu 70 jaar later, lijkt het erop dat er nu eindelijk eens wat meer aandacht en vooral waardering is. Weg met die tweederangspositie.

Werden vrouwen dan niet gewaardeerd of konden ze in de ogen van ' het publiek ' geen waardering krijgen. Jazeker, echter men schuwde het niet ze weg te schrijven uit de geschiedenis. Of wat ook gebeurde was dat meesterstukken werden toebedacht aan degene die hen hadden opgeleid. Fraaie voorbeelden zijn o.a. Camille Claudel of Elsa von Freytag-Loringhoven. Uitgebreid onderzoek werd gedaan door Theo Paijmans naar de oorspronkelijke kunstenaar die "fauntain" haar beroemde plaats in de geschiedenis bezorgde.

Maar er is nu meer aandacht zoals de tentoonstelling in Schiedam, getiteld Meesterlijke vrouwen. Ook de Zoetermeerse organisatie van de internationale vrouwendag had dit jaar het thema Heldinnen.

Om gestalte te geven aan die waardering voor vrouwelijke beeldende kunstenaars is er in Ateliers BaZtille een tentoonstelling, getiteld Salon des Artistes 2019. 40 vrouwen zijn geselecteerd om daar hun kunstwerken te tonen. Dus geen mannelijke beeldende kunstenaars. Er worden kunstwerken gepresenteerd vanuit verschillende disciplines: ruimtelijk, abstract/figuratief, twee-dimensionaal, ikebana, fotografie etc. De kunstenaars richten elk de hen toebedeelde ruimte in naar eigen inzicht.

De opening zal verricht worden door Heleen Aptroot op zaterdag 14 september in Ateliers BaZtille aan de Rokkeveenseweg 46 C te Zoetermeer

Openingstijden: do t/m zo van 13.00 tot 17.00uur tot en met zondag 29 september 2019

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden