Henkjan Kievit in actie. Hij fotografeert en filmt allerlei dieren, vogels en landschappen. Zijn manier om  de schoonheid van de natuur te delen en te ervaren. Foto: Vanellusvanellus.
Henkjan Kievit in actie. Hij fotografeert en filmt allerlei dieren, vogels en landschappen. Zijn manier om de schoonheid van de natuur te delen en te ervaren. Foto: Vanellusvanellus. (Foto: )

Natuurfotograaf Henkjan Kievit toont schoonheid van de natuur

Simone Langeveld

De huidige voorzitter van de Vogelwerkgroep Zoetermeer Marcel van der Tol, zelf goed fotograaf van vogels (hij maakte in 2018 een boek: Hoe kun je het beste vogels digiscopen? Natuurfotografie) kent Henkjan Kievit nog van de Vogelwacht in Culemborg. Daar was Henkjan Kievit net als Kars Veling (Vlinderstichting) een van de actieve jeugdleden. Na het zien van beeld op Facebook nodigde Marcel Henkjan uit naar Zoetermeer te komen voor een presentatie.

Zoetermeer - Is het toeval dat de Vogelwacht in Culemborg zoveel 'natuurtalent' heeft opgeleverd? HenkJan: "Een onvergetelijke ervaring -uit de tijd dat ik samen met Kars en Marcel actief was bij de Vogelwacht in Culemborg- was die keer dat Kars Veling en ik in het veld waren met onze camera en een hop zagen en konden fotograferen. Zo'n mooie kleurrijke vogel! Het is voor mij misschien wel een doorslaggevende ervaring geweest om eigenlijk altijd in en met en ook vóór de natuur bezig te zijn." Henkjan met de zo toepasselijke achternaam Kievit heeft hiervan zijn bedrijfsnaam gemaakt. 'Vanellus vanellus' is de latijnse naam voor weidevogel de kievit.
Henkjan Kievit is een professionele natuurfotograaf die al sinds zijn elfde fotografeert. Natuur en landschap hebben daarbij altijd zijn voorkeur gehad. Na een opleiding als biologie- en aardrijkskundedocent heeft hij voor De Vlinderstichting, de provinciale Landschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gewerkt. De laatste jaren volgt hij echter zijn passie volledig en is hij als zelfstandig fotograaf en filmer actief vanuit zijn eigen bedrijf Vanellus Vanellus photo productions dat is gevestigd te Schoonrewoerd. Dit jaar is hij voor het tweede jaar (mede)organisator van het grote natuur fotografie en filmfestival Nature Talks!
De komende presentatie gaat over de prachtige natuur in twee uitersten van onze wereld. Hij vertelt over het Noorden van Europa, neemt je mee naar Finland, Wit-Rusland en de Faeroereilanden. Sneeuwvlaktes, eeuwigdurende bossen met elanden, wolven en arenden, duizenden papegaaiduikers. Na de pauze 'bezoek je' Afrika, Kenya en Rwanda om precies te zijn. Met kleurrijke vogels, olifanten, giraffen en hyena'. De missie van Kievit: "mensen dichter bij de natuur brengen door het laten zien van de schoonheid ervan." Meer van Henkjan Kievit, ook een fotografiewedstrijd, zie www.vanellusvanellus.com en www.naturetalks.nl.

Meer berichten