Karen Kranen en Paul Schoenmakers van Historisch Genootschap Oud Soetermeer samenstellers van Monumentendag Zoetermeer. Foto Kees van Rongen
Karen Kranen en Paul Schoenmakers van Historisch Genootschap Oud Soetermeer samenstellers van Monumentendag Zoetermeer. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Het gebouw moet een verhaal vertellen

Kees van Rongen

Monumentendag op 14 september

"Het hoeft geen monument te zijn. Een gebouw moet een verhaal te vertellen hebben. Een oud gebouw heeft een verhaal," zegt Paul Schoenmakers van Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Samen met Karen Kranen zorgde hij voor de samenstelling van Open Monumentendag Zoetermeer zaterdag 14 september van 11.00 tot 16.00 uur.

Zoetermeer - "In samenwerking met de gemeente wordt Open Monumentendag georganiseerd. Het meeste werk wordt gedaan door de eigenaren van de panden en de vrijwilligers, die daar actief zijn," zegt Karen Kranen. Landelijk is dit jaar gekozen voor het thema 'Plekken van Plezier'. Vijf kerken zijn geopend en de activiteiten daarin zijn verbonden aan dit thema: Vredekerk, Nicolaaskerk, Oude Kerk, Adventskerk en Pelgrimskerk. Andere gebouwen met een plezierig karakter zijn speelboerderij Het Buitenbeest, sportkoepel Olympus, molen De Hoop en Sara Lydiahoeve (restaurant Hudson). Op het plein midden in de Dorpsstraat zorgt Zoetermeers oudste culturele vereniging Kunst en Vriendschap (1897) met slagwerk, big band en fanfare voor muziek. "In onze eigen pand aan de Dorpsstraat 132 is een expositie Plezier in Zoetermeer, waarin de ontwikkelingen in sport, recreatie, cultuur en verenigingsleven worden belicht," vertelt Schoenmakers. "De opening van Monumentendag is om 11.00 uur door wethouder Robin Paalvast. Hij onthult in de perenboomgaard Hof van Seghwaert, Zegwaartseweg, een informatiebord. Hof van Seghwaert is gevestigd aan Gaardedreef 169 en loopt door tot aan de Zegwaartseweg. Nieuw dit jaar zijn Hof van Seghwaert, Olympus Voorweg 107 en Sara Lydiahoeve Hugo de Grootlaan 2. Deze boerderij uit 1892 is in 2008 afgebrand en opnieuw gebouwd. Nieuw zijn ook bijzondere gebieden zoals een rondwandeling van stadsgidsen door het Wilhelminapark en over de gerestaureerde begraafplaats van de Nicolaaskerk. "Een plaats van rust en verstilling en daarmee soms ook van plezier," meent Schoenmakers.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden