Directeur Erik Booden krijgt van operatieassistent Bas Fahner 310 vakantiekaarten, waarmee het personeel vraagt om een goede cao. Foto Kees van Rongen
Directeur Erik Booden krijgt van operatieassistent Bas Fahner 310 vakantiekaarten, waarmee het personeel vraagt om een goede cao. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Personeel Lange Land kiest nu nog voor ludieke actie

Kees van Rongen

In het Lange Land Ziekenhuis werd in de zomerperiode gekozen voor een ludieke protestactie, nadat in juni de cao-onderhandelingen waren geklapt. Directeur Erik Booden kreeg maandagmiddag 310 vakantiekaarten van de duizend medewerkers van het Zoetermeerse ziekenhuis.

Zoetermeer – 'Beste baas, Als u deze zomer op uw strandstoel zit, denkt u dan ook even aan mij? Uw gewaardeerde zorgprofessional die dag en nacht voor patiënten klaar staat met de best mogelijke zorg. Want het is nu aan u om goed voor mij te zorgen. Dat doet u door het afsluiten van een goede cao. Een goede cao is goede zorg'. De vakbonden FNV, CNV, FBZ en NU'91 hadden voor de voorgedrukte kaarten gezorgd. Directeur Booden ontving maandagmiddag voor een groot spandoek met de tekst 'Wij prikken het niet langer' bij de ingang van het ziekenhuis het pak vakantiekaarten uit handen van operatieassistent Bas Fahner. "Het gaat niet alleen om de salarisverhoging van 5%, maar ook de verbetering van arbeidsomstandigheden," meent Fahner. "Goede afspraken over arbeids- en rusttijden én over instroom en behoud van medewerkers. De werkdruk moet worden verlaagd. Het moet financieel aantrekkelijk zijn om in de gezondheidszorg te werken. Beter voor het personeel zijn is in het belang van de patiënt." Directeur Booden: "Ik heb nog nooit zoveel vakantiekaarten ontvangen. Hoewel ik aan de kant van de werkgevers sta, is een goeie cao ook in ons belang. Deze onzekerheid is geen goede zaak. Zelf zit ik niet aan de onderhandelingstafel, maar er moet gepraat worden. Overigens moet het wel betaalbaar blijven. Het protest mag niet verharden. Ik hoop, dat we er snel uitkomen." Waar in andere ziekenhuizen al tot hardere acties als zondagsdiensten en stiptheidsacties werd besloten, koos men in Zoetermeer bewust voor een ludieke actie. "In de zomer is er al minder personeel. Dus dan zouden er problemen kunnen ontstaan. Maar in een later stadium blijft het niet beperkt tot een handtekeningenactie," weet Jaap de Bie van FNV actiecomité. Het FNV bestuur denkt voornamelijk aan patiëntvriendelijke acties, maar landelijk komen acties waar patiënten wel wat van gaan merken. Als de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) niet met een beter cao-aanbod komt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden