PvdA - Geen kinderen inzetten door straatmuzikanten

Zoetermeer - Afgelopen week hebben diverse verontruste inwoners van Zoetermeer contact opgenomen met de fractieleden van PvdA Zoetermeer om te melden dat een paar volwassenen met enkele kinderen optraden als straatmuzikant voor het winkelend publiek in het Stadshart. Deze kinderen waren duidelijk jonger dan 12 jaar, deden dit niet voor hun plezier en moesten hard meewerken door te zingen en te trommelen. Ze haalden ook geld op.

Raadslid Susanne Bout: "Wij zijn erg geschrokken van de berichten. Er is ons verteld dat de kinderen zichtbaar werden ingezet om affectie op te wekken bij het winkelend publiek. Helaas werkte dat nog ook; het optreden werd verrassend genoeg door velen gezien als een vermakelijke attractie." De Partij van de Arbeid vermoedt dat hier sprake is van kinderarbeid. Omstanders geven namelijk aan dat de volwassenen lijken te weten dat deze praktijken niet legaal zijn. Het had er alle schijn van dat ze mensen op de uitkijk hadden staan: vlak voordat er een politieauto door de winkelstraat reed hield de muziek ineens op.

Daarom heeft de PvdA vragen aan het college gesteld. "Wij willen weten of hier sprake is van kinderarbeid. We hebben de wethouder gevraagd hoe de controle en de handhaving hierop geïntensiveerd kan worden", aldus Bout. "De PvdA vindt straatmuzikanten als verlevendiging van het Stadshart uiteraard prima, maar niet als daar minderjarige kinderen bij worden ingezet om medelijden op te wekken en de geldopbrengst te vergroten.  Wij willen in ieder geval dat dit soort taferelen weer heel snel uit ons straatbeeld verdwijnen. Als kind moet je buitenspelen, niet verplicht optreden en bedelen."

.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden