Foto: T. Cheng

Hét alternatief voor plastic sportkleding is hier

Zoetermeer - Drie Zoetermeerse vrienden starten een crowdfundingactie om de eerste plasticvrije sportkleding te maken en hebben al 50% van hun doelbedrag behaald!

Plastic sportkleding. Niet per se twee woorden die je in één zin zou verwachten, maar niets is minder waar. Meer dan 90% van alle sportkleding wordt gemaakt van plastics zoals polyester, nylon of elastaan. En plastic wordt gemaakt van één van de meest vervuilende grondstoffen allertijden, aardolie.

Volgens de Zoetermeerse heren van het duurzame sportkledingmerk 'Iron Roots' is er echter een onderliggend 'kleiner' probleem met veel grotere gevolgen; microvezels. "Microvezels zijn hele kleine deeltjes plastic die vrijkomen bij het wassen van plastic sportkleding. Deze deeltjes eindigen uiteindelijk in onze oceanen, waar ze enorme schade aanrichten" aldus Erik de Groot van Iron Roots. 

De natuur biedt uitkomst

Dat het anders moet is duidelijk, maar wat is dan de oplossing hiervoor? Samen met Ashkan Hashemzadeh en Stefan Boerkamp is de Groot ervan overtuigd dat de natuur het antwoord heeft. Gewapend met natuurlijke, duurzame materialen zoals hennep en eucalyptus gaan de heren de strijd aan met de grote sportmerken. "Het is onze missie om een plasticvrije kledingindustrie te maken" Aldus Stefan. 

Duurzaam, design en functioneel

Dat de materialen duurzaam zijn is één, maar om grote veranderingen teweeg te brengen is er meer nodig. Hennep en eucalyptus zijn beide van nature anti-bacterieel wat ervoor zorgt dat je minder nare geurtjes krijgt tijdens het sporten. Hiernaast zorgt Stefan, die studeert aan de Design Academy Eindhoven, ervoor dat alle producten zorgvuldig zijn ontworpen zodat ook het design van het merk meedoet met alle grote merken. En dit is hoe ze bij Iron Roots duurzaamheid, functionaliteit en design samenbrengen tot een nieuwe standaard.

Plastic recyclen

Maar wat moet er dan gebeuren met de enorme hoeveelheden plastic die wij hebben? Ashkan: "Het is prachtig dat we massaal bezig zijn met het recyclen van plastic. Nog mooier zou het zijn wanneer we er zinvolle en betekenisvolle producten van maken die geen microvezels loslaten, zoals medische apparatuur of tafels".

Meer impact, minder plastic

Erik de Groot: "Alleen de beste, mooiste en meest duurzame kwaliteit sportkleding is voor ons goed genoeg." Iron Roots verkoopt nu de producten via een webshop en via twee winkels waar de producten verkrijgbaar zijn. Om hun impact te vergroten zijn de heren een crowdfundcampagne gestart. Op deze manier is het mogelijk om de collectie uit te breiden om heel Nederland  kunnen voorzien van plasticvrije sportkleding. De campagne is nu live op het platform Crowdaboutnow.

Link naar onze campagne: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/iron-roots

Meer berichten