doktersspeelgoed
doktersspeelgoed (Foto: Pexels.com)

PvdA bezorgd over kleuters die niet naar schoolarts mogen

Zoetermeer - Vele ouders in Zoetermeer hebben een brief gekregen van de JGZ (Jeugdgezondheidszorg) waarin staat dat hun kind geen preventief gezondheidsonderzoek heeft gekregen in groep 2. Normaal gesproken krijgen álle kleuters van vijf een onderzoek door de schoolarts, waarbij wordt gekeken naar groei, ontwikkeling, ogen, oren, houding en motoriek. Maar door een tekort aan artsen worden nu hele klassen overgeslagen. En het volgende onderzoek door de schoolarts vindt dan pas vijf jaar later plaats, in groep 7.

De fractie van de PvdA maakt zich hierover grote zorgen en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college. Raadslid Susanne Bout: “Deze brief werpt zó enorm veel vragen op! Hoe kan het dat hele klassen geen schoolarts zien? Waarom is er geen sprake van een ander moment en waarom duurt het nog vijf jaar voor de kinderen weer onderzocht gaan worden? Onze fractie maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling en vraagt zich af of het college hiervan op de hoogte is en wat de wethouders hiervan vinden.”

Het is wat de PvdA betreft totaal onwenselijk dat kleuters niet onderzocht worden en dat de ouders en/of verzorgers van deze kleuters een adviesgesprek missen over de gezondheid, ontwikkeling en de opvoeding van hun kind. “De raadsleden hebben er bij de wethouder al vaak op aangedrongen dat preventie en vroegsignalering erg belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Dit is echt een grote gemiste kans”, aldus Bout. “Het college probeert ook de kosten in de jeugdzorg terug te dringen en vroegtijdig problemen signaleren is daar een heel groot onderdeel van. Het is dus voor de Partij van de Arbeid onbegrijpelijk dat dit beleid dan weer losgelaten en tenietgedaan wordt.”

Meer berichten