Vrijwilligers krijgen instructie over het snoeien van wijnranken in de Hof van Seghwaert. Foto Kees van Rongen
Vrijwilligers krijgen instructie over het snoeien van wijnranken in de Hof van Seghwaert. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Wijn van Zoetermeerse bodem

Kees van Rongen

Buurt ziet elkaar in Hof Seghwaert

Tussen Gaardedreef en Zegwaartseweg is door bewoners een paradijsje gecreëerd: Hof van Seghwaert. In 2014 was het een verwaarloosde perenboomgaard. Nu zijn 100 vrijwilligers actief in de verscholen tuin van één hectare.

Zoetermeer - Vrijwilligers ontpitten kruisbessen en pruimen om jam te maken. In de wijngaard met honderd wijnstokken, die voor 25 euro per rank geadopteerd kunnen worden, krijgt de wijngaardgroep instructie over het snoeien. Activiteitencoördinator Suzanne Verboon: "Vorig jaar hadden we onze eerste Zoetermeerse wijn. Momenteel wordt voor het tweede jaar de wijn gebotteld. Burgemeester Aptroot krijgt tijdens de wijnproeverij op 30 augustus de eerste fles aangeboden. De wijn hebben we al geproefd en is duidelijk beter dan vorig jaar." Behalve de wijngaardgroep hebben de vrijwilligers allemaal hun eigen groepje. De moestuin levert talloze producten. "Vrijwilligers, die uit heel Zoetermeer afkomstig zijn, organiseren wandelingen, buurtmaaltijden, bloemschikworkshops, knutselactiviteiten voor kinderen, voorleesmiddagen en yogales. Vorig jaar leverden de 550 perenbomen 3500 flessen perensap op. Het bottelen hiervan is het enige dat wij uitbesteden," vertelt Suzanne. Zij leidt ons door de wijktuin. Via de perenbomen, de moestuin en de wijngaard storen we de meditatiegroep op een open veldje middenin de boomgaard. We komen bij de kippenren en konijnenhok. In de avonduren laat een vrijwilliger de Barnevelders, Brahma's en krielkippen vrij rondscharrelen in de boomgaard. Aangrenzend aan de Hof kreeg men twee jaar geleden een tweede boomgaard in beheer. Het zogenoemde Struweel strekt zich uit tot de Zegwaartseweg. "Deze boomgaard was overwoekerd door bramenstruiken. Vrijwilligers hebben het omgetoverd tot een oase met plekjes voor egels, vogels, vleermuiskasten, vlinderstruiken, insectenhotels, bijenzandberg en moerasgebied voor amfibieën." In het Struweel vindt men informatie over alles wat hier groeit en bloeit."

Zaterdag 7 september vanaf 09.00 uur is iedereen welkom om te helpen bij de perenpluk. 14 september wordt door wethouder Robin Paalvast het bord onthuld bij de nieuwe brugverbinding aan de Zegwaartseweg om de historische weg en boomgaard van de Hof van Seghwaert te markeren. Informatie: www.hofvanseghwaert.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden