Wijktuin Zoete Aarde en Hof van Seghwaert zijn groene oases. Een werkgroepje is bezig met ontpitten van bessen en pruimen voor het maken van jam. Foto Kees van Rongen
Wijktuin Zoete Aarde en Hof van Seghwaert zijn groene oases. Een werkgroepje is bezig met ontpitten van bessen en pruimen voor het maken van jam. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Ouderen hoeven zich niet te vervelen in de zomermaanden

Kees van Rongen

Het is stiller doordat familie en vrienden op vakantie zijn. Met name ouderen vragen zich af of er nog wat te doen is in Zoetermeer. Wijkverpleegkundige Anja Lens weet uit de praktijk dat ouderen een duwtje in de rug nodig hebben.

Zoetermeer - "In het ontmoetingspunt aan de Stadhoudersring 5 zijn bewoners van de wijk Driemanspolder elke maandag van 10.00 tot 12.00 uur welkom," vertelt Anja Lens van Plicare. "Ook als u in een andere wijk woont, bent u uitgenodigd voor het elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer, een kopje koffie en een praatje." Het is niet de enige plek weet sociaal makelaar Sabine Wendling van Palet Welzijn. "In elke wijk houden we wekelijks spreekuur. De zogenoemde cliëntondersteuner helpt mensen bij het vinden van bezigheden en vervoersmogelijkheden. Ook weten ze alles over de mogelijkheden voor hulp, verzorging en andere voorzieningen." Ongedwongen ontmoetingsplekken in De Leyens (Gondelkade 33) en Meerzicht (Albrandswaard 1) zijn de wijkrestaurants. "De bewoners van de aangrenzende wooncomplexen, maar ook de wijkbewoners beschouwen het als een soort wijkhuiskamer. In beide eetcafés kunt u zeven dagen in de week terecht voor een kopje koffie of thee, maar ook voor een complete warme maaltijd of lunch. Op werkdagen zijn ze geopend van 09.00 tot 19.30 uur en in het weekend van 11.00 tot 19.30 uur." Sabine Wendling kent vele plekken waar het goed toeven is. "Neem de wijktuin Zoete Aarde aan de Broekwegzijde 195. Een groene oase in Zoetermeer. Tot en met oktober wordt hier getuinierd en is het terras voor koffie en thee en de winkel met tuinoogst van 10.00 tot 16.00 uur bijna dagelijks geopend. In Seghwaert aan de Gaardedreef 169 is nog zo'n prachtige wijktuin Hof van Seghwaert." Hier zijn de vrijwilligers, die in de wijktuin werken georganiseerd in verschillende werkgroepen. Zij doen het onderhoud van de boomgaard, bessentuin, bloemenpluktuin en moestuin of de verzorging van kippen, het maken van soep, jams of houden het winkeltje draaiend. De stadsboerderijen Balijhoeve, Buitenbeest en Weidemolen zijn leuke plekken om te bezoeken evenals de bibliotheken Oosterheem, Rokkeveen en Stadshart. Daar kun je tijdschriften en kranten lezen of tips krijgen voor het werken op de computer of tablet via seniorweb.

"Wie contacten mist, kan er vanuit gaan, dat u niet de enige bent. Dus zoek iemand op, bijvoorbeeld iemand in de straat en nodig deze uit voor een kopje koffie. Of ga voor je huis zitten in plaats van in je achtertuin. Geheid dat u aanspraak krijgt," zegt Sabine.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden