Jerry van Ziel (derde van links), Ingeborg ter Laak (midden) en Christa Ros (tweede van rechts) slaan de eerste paal. Foto: Fred Roland
Jerry van Ziel (derde van links), Ingeborg ter Laak (midden) en Christa Ros (tweede van rechts) slaan de eerste paal. Foto: Fred Roland (Foto: Fred Roland)

"Een mijlpaal na strijd van zes jaar"

Eerste paal voor Gymworld geslagen

Nico Mos

Het is een historisch moment voor Gymvereniging Pro Patria en gymnastiekvereniging CGV. De verenigingen krijgen eindelijk hun eigen honk. Voorzitter Jerry van der Ziel (Pro Patria) en Christa Ros (CGV) sloegen samen met wethouder Ingeborg ter Laak de eerste paal waarmee een belangrijke stapt is gezet. Na een zes jaar durende strijd om de hal te laten bouwen, mag dit toch echt wel als een succesje worden gezien. In september 2020 moet deze nieuwe sporthal er staan. Jerry praat ons bij.

Zoetermeer -"Pro Patria is natuurlijk een turnbegrip in Nederland en van die club ben ik voorzitter van. Zes jaar geleden ben ik gevraagd door een commissie van wijze mannen, waaronder Hans van Zetten. Hij benaderde mij of ik de rol van voorzitter op mij wilde nemen", opent Jerry het gesprek. "Hans zei letterlijk het oog is op jou gevallen. "Ik vroeg eerst nog hoezo, op mij dan? Waarop Hans antwoordde: "Je woont in Zoetermeer, hebt een groot netwerk in Zoetermeer, je bent zelf sporter ( jarenlang deed Jerry aan vechtsporten, red.) en jij ben ooit één van de mede oprichters geweest van de Taekwondo Bond Nederland. Dat klopt allemaal inderdaad. Ik heb vervolgens zeven jaar in het bestuur van Taekwondo Bond Nederland gezeten. En heb het Nederlands team destijds begeleid en zij behoorden toen tot de top van de wereld. Mede door mijn bestuurlijke ervaring was hun oog op mij gevallen. Ik vond dat hartstikke leuk natuurlijk en ook een eer, al had ik toen nog niet veel met Pro Patria of de turnsport. Al wist ik wel dat dit een grote vereniging was". Momenteel heeft Pro Patria 2500 leden die actief zijn in 32 zalen in Zoetermeer.

Ambitie

"De opdracht die ik meekreeg toen ik als voorzitter aantrad en wat mijn voorgangers, de afgelopen 30 jaar niet was gelukt, was het realiseren van een eigen honk. Ik heb toen tegen mijn andere bestuursleden gezegd dat wij de ambitie moeten hebben dat in 2020 de Gymworld gerealiseerd moet zijn. En toen ben ik aan het lobbyen gegaan en nu zijn we drie wethouders verder. Vier jaar geleden was het eigenlijk al rond. Toen heb ik ingesproken in de gemeenteraad en werd er unaniem besloten dat Gymworld er gebouwd ging worden, maar de crisis gooide roet in het eten. Uiteindelijk moest ik in januari 2018 opnieuw bij de gemeenteraad inspreken en kregen we, wederom unaniem door de gemeenteraad besloten, er extra geld erbij. Nu de eerste paal de grond in is, is dat echt een mijlpaal. We krijgen dadelijk twee volledig geoutilleerde turnzalen, een trampolinehal en een multifunctionele zaal en willen een regionaal opleidingscentrum worden voor turnen, maar ook voor trampolinespringen. Dan krijg je veel meer faciliteiten en komen er ook top talenten trainen. Ik kan niet wachten tot de hal klaar is".

Jerry van Ziel is ook een gesprek aangegaan met de voorzitter van Christelijke Gymnastiek Vereniging Zoetermeer (CGV), Christa Ros, om de kar beiden te trekken. "In de jaren daarvoor waren de twee verenigingen nauwelijks on speaking terms. Maar met z'n tweeën hebben we meer in de melk te brokkelen dus zijn we nu gaan samenwerken en dat zal gaan in september 2020, als de hal klaar is, leiden tot een fusie". Dan worden we een hele grote vereniging, die in alle wijken van Zoetermeer vertegenwoordigd is. Met, in 32 zalen, zal er meer dan 200 uur les gegeven worden per week. De energie die ik eruit krijg, vind ik hartstikke gaaf. Ondanks dat de klus erg lastig was, maar wel heel mooi."

Meer berichten