Robin Mens uit Zoetermeer pakt opnieuw podiumplaats in NK karten

VENRAY – Pas op latere leeftijd begonnen met karten, toont Robin Mens over veel talent te beschikken. De zeventienjarige rijder uit Zoetermeer werd afgelopen weekeinde in Venray derde in het dagklassement tijdens de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap viertakt. Het was zijn tweede podiumplaats van het seizoen in de nieuwe Rookie4Shift-klasse. Door dat sublieme resultaat staat hij nu op een knappe tweede plaats in het kampioenschap.

Pas net begonnen met wedstrijden kan Robin dus nu al bogen op twee podiumplaatsen. Welke de mooiste is? "Dan toch die in Lelystad tijdens de eerste ronde van het NK", blikte hij terug. "Omdat het mijn eerste podiumplaats was. Toen werd ik ook derde, dat was echt hartstikke tof. In Venray had ik nu ook iets meer geluk omdat in race twee een rijder uitviel die voor me stond in het dagklassement."

Dat mocht dan zo zijn, door zijn constante rijden (in alle drie de races eindigde hij als vierde) verzamelde hij toch genoeg punten om derde te worden in het dagklassement. "Daardoor wist ik dat als ik in de derde race voor Gianni van de Craats zou eindigen ik in de top drie zou eindigen."

Zaterdag had hij al een duidelijke indicatie gekregen dat hij tijdens de races in staat moest zijn om voorin mee te doen. Want tijdens de trainingen zat hij er steeds vooraan bij. "In de kwalificatie heb ik mijn tijd verder verbeterd en werd ik vierde. Ik had eerlijk gezegd wel een plek in de top drie verwacht. Ik was dus niet helemaal tevreden. Net niet de top drie halen is gewoon zonde."

Tijdens de eerste race verloor hij bij de start een plek, maar pakte die meteen terug. Robin: "Daarna reed ik in een treintje met best wel een behoorlijk gat tussen de rijders." In race twee behield hij zijn vierde plaats bij de start. "Maar halverwege de race maakte ik een schakelfout waardoor ik terugzakte naar P5. Later viel er iemand uit en reed ik weer op de vierde plaats. In de laatste ronde reed ik nog heel dicht achter de nummer drie, maar ik kon die plek net niet bemachtigen."

En toen restte hem dus nog race drie. Die was op voorhand al spannend. "Want ik wist dat ik voor Gianni moest finishen. Hij startte op de tweede plek en reed daarna een tijdje eerste in de race." Dat terwijl Robin in de eerste ronde terugzakte naar P6. "Een ronde later haalde ik de nummer vijf in en Gianni viel ineens terug tot achter mij. Daarna viel hij uit. Toen wist ik dat ik derde was geworden."

Hij blikte dan ook met genoegen terug op zijn weekeinde op de Limburgse piste. "Ik ben echt supertevreden. Ik ben nu gestegen van de derde naar de tweede plaats in het kampioenschap. Dat betekent op een goede manier de zomerstop ingaan."

Overigens is het enigszins wonderlijk dat Robin pas op vijftienjarige leeftijd aan karten is gaan doen. Niemand in zijn familie beoefende de sport. Maar toen Robin bevriend raakte met iemand die kartte, wist hij al gauw wat hij wilde. Bovendien had hij zelf altijd al een sluimerende liefde voor racen gehad. "Ik speelde altijd racespelletjes op de PlayStation. Ik ben ook een Formule 1-liefhebber. Max Verstappen is mijn favoriete coureur. Ik ben Formule 1 gaan kijken door hem. Daniel Ricciardo vind ik trouwens ook erg goed, ik vind zijn humor heel erg grappig. Hij is altijd blij. Voor mij is hij een voorbeeld hoe je in de autosport kunt zijn."

In eerste instantie begon hij met lessen in huurkarts op een indoorbaan. Het was voor Robin al heel snel duidelijk dat hij verder wilde in de sport. "Ik vind competitie rijden mooi, de adrenaline in je lichaam. En de techniek is heel interessant. Toen ik eenmaal met karten was begonnen, kon ik niet meer stoppen."

Anderhalf jaar reed hij in huurtkarts en reed af en toe wedstrijden. Zo werd hij vorig jaar vijftiende van de zestig tijdens het NK huurkarts. Daarop besloot hij te gaan racen op outdoorbanen. "Outdoor rijden was eigenlijk niet betaalbaar voor me. Gelukkig heb ik sponsors gevonden en nu kan ik toch rijden. Dat is wel een echt grote stap, maar het gaat aardig goed. Hopelijk kan ik ook tijdens de volgende ronde van het NK (31 augustus – 1 september in Strijden, red.) op het podium eindigen!"

Meer berichten