423 zonnepanelen op sportaccomodaties

Zoetermeer - 423 zonnepanelen krijgen binnenkort een plek op twee gemeentelijke sportaccommodaties in Zoetermeer. Met dat voorstel stemde de raad afgelopen maandag in. De panelen zullen in totaal 137 kWp opwekken; vergelijkbaar met het verbruik van 40 huishoudens. Als het aan de gemeente ligt, is dit nog maar het begin.

Wethouder Paalvast (Energietransitie & Vastgoedbedrijf): "Zoetermeer CO2-neutraal in 2040. Een stevige ambitie waar we hard aan werken. Door het gemeentelijk vastgoed te voorzien van zonnepanelen geven we het goede voorbeeld. En het mooie is dat we deze verduurzaming uiteindelijk volledig terugverdienen."

De sportzalen in het Castellum (Rakkersveld 143) en het Oostpunt (Hodenpijlstraat 12) gelden als pilot. Uiteindelijk wil de gemeente Zoetermeer op zo veel mogelijk gemeentelijke accommodaties zonnepanelen plaatsen. Uit een eerste calculatie naar de grote gemeentelijke accommodaties blijkt dat daar in totaal meer dan 8600 panelen geplaatst kunnen worden, die samen jaarlijks zo'n 2,2 miljoen kWh duurzame elektriciteit opwekken (vergelijkbaar met het verbruik van 731 huishoudens).

Komende tijd start de gemeente een voorbereidingstraject om een Europese aanbesteding te kunnen uitschrijven voor de realisatie van de verduurzaming van de gemeentelijke accommodaties. De energie die wordt opgewekt met de panelen, is voor een groot deel bestemd voor eigen gebruik door de gemeente. Daarnaast wordt verkend welke gemeentelijke accommodaties kunnen worden gebruikt om inwoners een of meerdere paneeldelen te laten kopen, om vervolgens een verlaging op de energierekening te realiseren.

Duurzaam en Groen Zoetermeer

De energietransitie en verduurzaming zijn belangrijke doelstellingen in het coalitieakkoord van de gemeente Zoetermeer. Met het programma Duurzaam & Groen Zoetermeer werkt de gemeente onder andere aan een CO2-neutrale stad in 2040. De gemeente wil zelf het goede voorbeeld geven met de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed en de onderwijsportefeuille. Energieopwekking is een relatief eenvoudige en rendabele manier om de energietransitie van het gemeentelijk vastgoed vorm te geven.

Meer berichten