Het nieuwe soloalbum LEO van Koen Herfst is een eerbetoon aan zijn vader en daarom ook uitgebracht op diens verjaardag. Foto: Koen Herfst
Het nieuwe soloalbum LEO van Koen Herfst is een eerbetoon aan zijn vader en daarom ook uitgebracht op diens verjaardag. Foto: Koen Herfst (Foto: Koen Herfst)

'Grootste en belangrijkste ooit gedaan'

Robbert Roos

Nieuw soloalbum Koen Herfst 'LEO'

Op zondag 14 juli bracht drummer en componist Koen Herfst zijn tweede soloalbum 'LEO' uit. Het album is een stevig, progressief metal album wat vertelt over de dood van Leo Herfst, Koens vader die stierf toen Koen slechts 10 maanden oud was. Aan het album werkten verschillende grote namen mee.

Zoetermeer - We spreken de voormalig Zoetermeerder een dag na de release. "De eerste reacties en reviews komen nu binnen en die zijn erg positief" vertelt Koen enthousiast. "de première van de documentaire is ook erg goed ontvangen. We hebben er een mooi feestje van gemaakt." Het verhaal op het conceptalbum kent vier hoofdpersonen die samen het verhaal vertellen. De rol van de moeder wordt gespeeld door Anneke van Giersbergen (VUUR), de rol van de vader door Merijn van Haren (Navarone). Zelf vertolkt Koen de rollen van 'Dood, de persoon door zijn stem te mixen met speciale effecten en vertolkt hij zijn eigen rol als zoon met zang. Het album vertelt het tragische verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersonen. Naast drums, zang en elektronica speelt Koen ook de meeste gitaren op het album."Ik had het album eigenlijk al een paar jaar in mijn hoofd en ben er in totaal zo'n drie jaar mee bezig geweest" legt Koen uit. "Eerst kwam het er steeds maar niet van. Door de verhuizing van mijn moeder kwamen er ineens allerlei dingen boven water die mij het laatste zetje gaven. Van al die dingen heb ik iets moois gemaakt." Het album is een totaalplaatje met een begin en een eind en loopt qua muziekstijlen uiteen van het ruige 'Coffin and Carriage', het fragiele 'Simple Life' en bombastische finalenummer 'All we have is now.' Toch zijn die stemmingswisselingen ook momentopnamen. "Als op Vaderdag iedereen leuke foto's post op social media en je zit op dat moment al niet lekker in je vel en je gaat op zo'n moment muziek maken dan kan je best diep gaan. Wat dat aangaat is het album een brok emotie. Maar tegelijkertijd ook het grootste en belangrijkste wat ik ooit gedaan heb. Het was mooi om eindelijk het verhaal te vertellen en met mijn eigen emoties aan de slag te gaan. Ik ben er echt supertrots op dat ik het geflikt heb" geeft Koen dan ook eerlijk toe. "Tegelijkertijd is een album ook maar een album. Ik leef bij de dag en heb meer dan ook de drive om mijn eigen dromen na te jagen, mezelf af te vragen; welk leven wil ik nu eigenlijk leiden? Ik kan nu met grote namen spelen zoals Jordan Rudess (Dream Theater), Paul Quinn (Saxon), Ruud Jolie (Within Temptation) en Rob van der Loo (Epica). Onlangs speelde ik zelfs met jeugdidool John Petrucci, en deed ik een drumbattle met een drumrobot; hoe vet is dat. Dat zijn echt wel hoogtepuntjes hoor." Ook schrijft Koen veel muziek voor andere artiesten. Van drum & bas tot hip-hop. Daarnaast is hij druk met zijn drumevenement Herfstfest, dit jaar de 5e editie, en met zijn nieuwe blues/rockband Cards met wie hij langs grote festivals tourt. "Mensen zien dat ik serieus met muziek bezig ben en de juiste drive heb. Dat opent nieuwe deuren."

Meer berichten