Rory Loïs, Jordan en Veerle gaan met Troep Kazen naar de Wereld Jamboree
Rory Loïs, Jordan en Veerle gaan met Troep Kazen naar de Wereld Jamboree (Foto: Jan Pereboom)

Scouts vertrekken voor reis van hun leven

ZOETERMEER – Op zondag 21 juli vertrekken ruim duizend Nederlandse scouts naar Amerika voor de Wereld Jamboree, het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd waar ruim 40.000 scouts uit 160 verschillende landen samen komen.

Alle scouts die naar Amerika vertrekken zijn opgedeeld in troepen. In een troep zitten ongeveer 36 jeugddeelnemers en 4 stafleden, met scouts uit heel Nederland. Ze hebben zich goed voorbereid op deze reis met onder andere drie troepweekenden en een contingentskamp en kunnen niet wachten om daadwerkelijk te vertrekken.

Het Nederlands contingent bestaat in totaal uit negentien troepen die ondersteund worden door de contingentstaf. Zij zorgen voor de organisatie van onder andere materiaal, programma, gezondheid, transport en communicatie. Daarnaast gaat er nog een grote groep jongvolwassen scouts mee, die zich in Amerika inzetten als lid van het International Service Team (IST) om de Amerikaanse organisatie te ondersteunen.

Wereld Jamboree

In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland georganiseerd. De laatste Wereld Jamboree werd 4 jaar geleden in Japan gehouden en in 2019 organiseert Amerika van 22 juli t/m 2 augustus de 24ste Wereld Jamboree met als thema ‘Unlock a New World’ op een terrein van meer dan 14 hectare van The Summit Bechtel Reserve in West-Virginia. Tijdens een Wereld Jamboree kamperen scouts uit de hele wereld op hetzelfde terrein, leren ze elkaar kennen en ervaren ze de cultuurverschillen. Samen met een voor- of nareis door het gastland maakt dit alles het tot een onvergetelijke ervaring voor jeugddeelnemers.

Kaas en Taaitaai

Vanuit Scouting Zoetermeer zullen 6 scouts deelnemen: 5 leden van Scoutinggroep John McCormick (JMC) en 1 lid van Pocahontas. Tijdens de Wereld Jamboree vallen 3 jeugddeelnemers van Scouting JMC (1 gids, 1 verkenner en 1 explorer) onder Troep Kazen. Elke troep van het Nederlandse contingent heeft namelijk dit keer de naam van een Nederlandse lekkernij gekregen als Stroopwafels, Dropjes, Bitterballen, Tompoezen, Speculazen, Poffertjes, Hagelslag of Worstenbroodje. De overige oudere 3 Zoetermeerse scouts nemen als lid van het International Service Team deel. Zij vallen onder de naam Taaitaai.

Op zondag 21 juli vliegen de Kazen vanuit Amsterdam, via Londen naar Washington. Met de bus worden ze naar het Jamboreeterrein gebracht. Tijdens de Wereld Jamboree kamperen de scouts in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar met hun troep op een sub kamp van 2000 scouts tussen troepen uit allerlei andere landen. Troep Kazen staat op Base Camp B ‘Blenheim Palace’, Subcamp 3 ‘Boyana Church’ veld 20.

Na het evenement vindt er nog een nareis plaats waarbij onder andere Washington en New York worden bezocht. Ook wordt er bij gastgezinnen geslapen (Home Hospitality).

Op zaterdag 10 augustus vliegen de Kazen vanuit Washington weer via Londen terug naar Amsterdam waar ze zondagmiddag 11 augustus met een ervaring rijker aankomen.

Droom

Rory Loïs: “Mijn broer is 4 jaar geleden mee gegaan naar de Jamboree in Japan, dit bracht me op het idee om ook te gaan, nadat ik al die gave verhalen van hem heb gehoord en de avonturen die hij heeft beleefd. Ik heb er echt super veel zin in en kan echt niet wachten tot we gaan.”

Jordan: “Ik ben blij dat ik naar de WSJ ga, want dat zorgt voor meer ervaring op allerlei vlakken. Het is vooral leuk dat je zo veel contact kan maken met buitenlandse scouts en andere Nederlandse scouts.”

Veerle: “Het is echt een droom die uitkomt. In mei hadden we een contingent weekend met alle Nederlandse deelnemers op 1 plek. Dat was al met erg veel. Maar het besef dat er in Amerika ongeveer 40.000 scouts aanwezig zijn is zo onwerkelijk.”

Scouting Zoetermeer

In Zoetermeer zijn 4 scoutingverenigingen actief. In Rokkeveen aan de Prismalaan staat clubhuis Abusua van Scouting Ashanti. Tegen het Buytenpark aan heeft Scouting Impeesa haar groepshuis op de Achterweg. In het Van Tuyllpark aan de Van der Hagenstraat staat clubhuis De Chute van Scoutinggroep John McCormick en bij de Zoetermeerse plas aan het Lange Land staat de Tipi en een nissenhut voor de boten van Scouting Pocahontas.

Scouting in Zoetermeer bestaat uit land- en waterscouts. De bekende speltaknamen (leeftijdsgroepen) zijn: bevers (5-7 jaar), welpen (7-11 jaar), scouts (11-15 jaar), explorers (15-18 jaar) en roverscouts (18-21 jaar).

Scouting heeft voor mensen met een beperking de Blauwe Vogelgroepen opgericht. In Zoetermeer bestaan de vrijbuiters voor jongens en meisjes van 12 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen.

Voor meer informatie: www.scoutingzoetermeer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden