Francesca van Berk, Foto: WendyvanBreeFotografie

Mijn lezers genieten van mijn recepten

Marijke Helsloot

Francesca Kookt

Blogster en Zoetermeerse Francesca van Berk houdt niet van eet-hypes, maar wel van lekker eten. Met haar foodblog Francesca Kookt heeft ze de afgelopen zes jaar meer dan 400.000 volgers enthousiast gekregen voor haar recepten, eetkalenders en kookboek. "Je kunt best cheesecake eten, maar dan moet je het wel compenseren."

Francesca werd zeven jaar geleden moeder toen het net een tijd van koolhydraatarme recepten was. "Voor mijn baan werkte ik vaak samen met bloggers, toen nog een vrij onbekend begrip. Ik had altijd passie voor lekker eten en begon koolhydraatarme recepten aan mijn eigen keukentafel te bedenken. Via mijn blog deelde ik mijn ideeën en ik merkte dat er veel interesse was van moeders met jonge gezinnen. Ik besefte dat ik iets moois in handen had. Daarom besloot ik mijn baan op te zeggen."

Francesca ontwikkelde steeds meer recepten en deelde die via haar blog. "Een blog is een weergave van je eigen leven", legt Francesca uit. "Mijn lezers volgen het verloop van mijn leven én de bijbehorende recepten via mijn blog. Ik had bijvoorbeeld het doel om 20 kilo af te vallen. Al mijn kennis over mijn dieet deelde ik met mijn volgers. Maar ook de zelf ontwikkelde babyhapjes en de makkelijke maar bijzondere maaltijden die ik voor mijn opgroeiende gezin maak."

In 2015 gaf ze haar eerste Eetkalender uit en een jaar later haar eerste boek 'Mag ik nog een hapje?'. "In mijn boek en op mijn kalenders herhaal ik eerder geplaatste recepten van mijn blog maar het grootste deel is nieuw. Ik zit boordevol ideeën op kookgebied. Mijn inspiratie haal ik uit internationale foodblogs, tijdens mijn boodschappen bij verszaken en als ik uit eten ga. Ik ben heel nieuwsgierig en als ik iets tegenkom, bijt ik mij erin vast."

Mocht je op zoek zijn naar kookinspiratie: op het blog Francesca Kookt staan ondertussen meer dan 1.200 recepten. "Ik heb een voorraad van wel 40 recepten en daar put ik uit.

Ik probeer mijn fans steeds weer te inspireren. Met hypes zoals gluten- en zuivelvrije gerechten doe ik niets. Behalve als je allergisch bent, kun je namelijk alles eten als je het maar in balans houdt. Vanavond cheesecake bij de koffie? Dat kan, maar dan moet je niet nog een keer snoepen die dag."

Francesca wil dat iedereen geniet van het eten. Gezond en lekker eten kunnen prima samen gaan volgens haar. "Als ik naar een restaurant ga in de avond dan houd ik daar overdag rekening mee. 's Ochtends neem ik kwark met fruit en 's middags een salade om zo meer ruimte over te houden voor het diner. In het restaurant neem ik een klein stukje brood en een dessert eet ik helemaal op. Zo kan ik toch van alles mee proeven. Eten is genieten."

Meer berichten