Een 'afgevlogen' distelvlinder heeft Zoetermeer bereikt. De Distelvlinder is een trekvlinder die vanuit Afrika eerst de Sahara moet oversteken op weg naar het noorden. Foto: Winfried van Meerendonk, juni 2019.
Een 'afgevlogen' distelvlinder heeft Zoetermeer bereikt. De Distelvlinder is een trekvlinder die vanuit Afrika eerst de Sahara moet oversteken op weg naar het noorden. Foto: Winfried van Meerendonk, juni 2019. (Foto: )

Groeten uit het groen Distelvlinderinvasie in 2019

Na 10 jaar hebben we een distelvlinderjaar. Deze krachtige trekvlinder wordt momenteel overal gemeld, meldt Winfried.

Zoetermeer - Je kunt ze in het Buytenpark en de Balij niet missen. In 2009 waren ze er al in mei. In oktober vorig jaar zagen we, tijdens een vogelexcursie in Marokko, duizenden distelvlinders langs de kust. Vanaf begin juni dit jaar arriveerden ze in ons land. Je kon zien dat deze generatie vlinders een grote reis achter de rug had. Vale oranjebruine kleuren en rafelige vleugels maar nog wel in staat om eitjes af te zetten op grote brandnetel, klit en diverse soorten distels die momenteel volop te vinden zijn. De volgende generatie kunnen we dan vanaf eind juli tot begin september verwachten. Deze nieuwe generatie zal er ook wat groter, feller en florissanter uitzien. Overwinteren kunnen ze niet in Nederland door te lage temperaturen en vermoedelijk zullen de meeste van 'onze' distelvlinders sterven. Wij zijn dus afhankelijk van nakomelingen van de Afrikaanse vlinders die vaak eerst nog de Sahara moeten oversteken op weg naar het noorden. Via enkele generaties bereiken ze ons land dan weer. Iedereen met bloeiende, nectarrijke planten kan deze zomer distelvlinders verwachten.
Een mooie opsteker!

Een afgevlogen distelvlinder heeft Zoetermeer bereikt.

Foto: Winfried van Meerendonk

Meer berichten