Faizan, Emanuel, Adam, Nahsir, Joël en Vinci gaven een presentatie over de wijk Palenstein.
Faizan, Emanuel, Adam, Nahsir, Joël en Vinci gaven een presentatie over de wijk Palenstein. (Foto: Robbert Roos)

Meer feeling met je eigen wijk door nieuwe erfgoedles 'WIJ(K)'

Robbert Roos

Wat doe je als de geschiedenis van een plek je eigenlijk weinig zegt, je hele andere ijkpunten hebt en de sloop van een flat in je wijk nare herinneringen oproept? Dat vroeg leerkracht en ICC-er Vincent Koek van basisschool De Jacobsvlinder in de wijk Palenstein in Zoetermeer zich af. Hij contact op met Museum De Voorde om een nieuwe erfgoedles te ontwikkelen, die beter aansluit op het referentiekader van zijn leerlingen. Ook een grafisch vormgever van het CKC & Partners werd benaderd en zo ontstond het project 'WIJ(K)!'.

Zoetermeer - Er heerst een gezonde spanning op De Jacobsvlinder als op vrijdagmiddag 4 juli ouders, familie, medeleerlingen en belangstellenden zich verzameld hebben voor de presentaties over het project 'WIJ(K).' En niet voor niets; de laatste twee maanden van het schooljaar hebben zo'n 20 leerlingen van groep 8 wekelijks aan dit project gewerkt. Met elkaar trokken ze de wijk in en wandelden langs oude en nieuwe plekken. Zo tekenden ze hun eigen routes door de wijk, maar ontdekten ook spelenderwijs de betekenis van de straatnamen. Tussendoor vertelden ze elkaar over hun persoonlijke belevenissen en ervaringen, en stelden ze een vragenlijst op met tops en flops van de wijk. "De vraag vanuit school om een nieuwe erfgoedles te maken vond ik erg leuk. Erfgoed is niet voor iedereen hetzelfde. Palenstein wordt vernieuwd. Voor de een is een afgebroken flat het voorbeeld daarvan, voor een ander juist het beeld waarvoor je bent gevlucht" vertelt Marijke Wijgerinck van Museum de Voorde. "Heel bijzonder hoe de leerlingen dit project de afgelopen weken hebben opgepakt." Na de openingshandeling door Marijke en juf Yfke worden de aanwezigen door Ron Abdulah (12) rondgeleid langs drie presentaties die allen iets vertellen over de wijk. Van de 80-jarige Oorlog en kasteel Huys te Palenstein, tot de nieuwste ontwikkelingen in de wijk. Ruud en Cisca Nolet zijn de opa en oma van Kurt en luisteren aandachtig naar de presentatie. "Nooit geweten dat er in de Dorpsstraat een kasteel gestaan heeft" geven ze eerlijk toe. "En we wonen hier al 40 jaar." Ook Hiba, de moeder van Emanuel is erg onder de indruk. Zij vluchtte 12 jaar geleden uit Irak. "Ik vind Nederland een prachtig land met een rijke historie. Veel dingen wist ik helemaal niet. Iedere dag leer ik iets nieuws, net als vandaag." Zo zorgt het project niet alleen voor overdracht van kennis, maar ook voor meer feeling met de wijk.

Schatten
Onder leiding van Yfke, docent beeldende kunst, maakten de kinderen speciale dozen met een eigen naamtag. HIerin bewaarden ze 'schatten' die gevonden zijn in hun eigen wijk. "Heel bijzonder om te zien hoe enthousiast de kinderen gewerkt hebben.

Meer berichten