Zoetermeer eert haar sportkampioenen. Foto: Chris Lans
Zoetermeer eert haar sportkampioenen. Foto: Chris Lans (Foto: Chris Lans)

Kampioenen gehuldigd op Sportgala

De sportverkiezing trok veel bekijks

Nico Mos

Kyvan Rietkerk is uitgeroepen tot sporttalent van 2019. Als sportploeg 2018 kwam het Nederlandse Herenteam Curling Zoetermeer PWA als beste uit de bus. Yara van Kerkhof (shorttrack) prolongeerde haar titel als sportvrouw van het jaar. En Tom Molenaar (Jiu-Jitsu) werd sportman van het jaar.

Zoetermeer - Traditioneel kiest de gemeente Zoetermeer, in juni, de sportman, sportvrouw, sportploeg en sporttalent van het afgelopen jaar. Zo ook afgelopen vrijdag tijdens het drie daagse Culinair Zoetermeer, dat voor de 20e keer is gehouden. Viggo Waas was bereid gevonden om die avond als gastheer op te treden. Hij deed dat op de zo voor hem bekende relaxte, luchtige manier. Zijn sidekick die avond was Ingeborg ter Laak, wethouder zorg en welzijn, sport & vereniging. De juryvoorzitter Ed Bontrop gaf ook nog een korte uitleg over de uitslag. Hij zei wel dat de keuze dit jaar extra moeilijk was, omdat de onderlinge verschillen uiterst klein zijn.

Prijzen

Genomineerd waren in de categorie Sporttalent van het jaar waren Eline Gabrielle (IJshockey), Kyvan Rietkerk ( tennis de Leyens Fitness & Racketclub) en Wissal el Boudakhani (karate). Uiteindelijk ging tennisser Kyvan Rietkerk er met de winst vandoor. "Super gaaf, vet, dat ik gewonnen heb. Een mooie bekroning op een super goed jaar. Ik hoop hier vaker te mogen staan", aldus een enthousiaste Kyvan.

In de categorie Sportploeg van 2018 ging de strijd tussen Meisjes Junioren B Ilion (atletiek), het voetbalteam JO15 van DSO en het Nederlands Herenteam Curling Zoetermeer PWA,. De laatste ging er met de sportprijs vandoor. Juryvoorzitter Ed Bontrop legt uit waarom juist de curlers hebben gewonnen. "Zij, PWA, presteren niet alleen op nationaal, maar ook op internationaal niveau top en zetten de Curlingsport op de kaart", aldus Bontrop.

Drie sportieve topvrouwen waren genomineerd in de categorie Sportvrouw van het jaar: Mandy Flink (ijshockey). Mandy is na een zware ziekte weer helemaal hersteld en gaat er, als doelvrouw, komend seizoen weer helemaal voor. Yara van Kerkhof, shorttrack YVZ en Mirela Demireva (atletiek / hoogspringen). Uiteindelijk kwam Yara Kerkhof wederom als beste sportvrouw uit de bus. Ze prolongeerde hiermee haar titel. Yara: "Het is fijn dat je toch nog een binding hebt met de stad waar je vandaan komt. Voor het schaatsen woon ik tegenwoordig in Heerenveen. Ik voel mij echter nog steeds een Zoetermeerse en mooi dat ik die waardering krijg," aldus Yara die momenteel alweer volop in training is.

Ferry Wortman (karate en lid van Sportclub Sushiho), Sean Niewold (zwemmen) en Tom Molenaar (Jiu-Jitsu) gingen de strijd aan voor de titel Sportman van 2018. Tom Molenaar ging er met de prijs sportman van het jaar 2018 vandoor. Hijzelf zat in Australië, maar zijn trainer nam de prijs in ontvangst.

Dit jaar was er ook een prijs voor de meest Maatschappelijke Sportaanbieder 2018. Een prijs waarvoor drie organisaties genomineerd waren die zich inzetten in Zoetermeer: Sport en Spelvereniging De Meerbloem, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en Stichting Budo Kai Sei (karate), die er uiteindelijk met de prijs vandoor ging. Een reactie van de winnaar: "Dit zegt voor ons heel veel. We zijn er ontzettend hard mee bezig om al de mensen samen te laten sporten. Zowel de validen als minder validen. En dat gaat hartstikke goed. We zijn heel erg blij en zien deze prijs als een kroon op ons werk".

Meer berichten